Franse coöperatie stoot eieren en vlees af

14-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Franse coöperatie Avril zet zijn eierbedrijf Matines in de etalage. Ook de varkensactiviteiten en de productie van veevoer worden afgestoten.

Avril wil zich concentreren op ‘plantaardige oplossingen ten dienste van de transitie, of dat nu voeding, milieu of landbouwkundig is’, aldus bestuursvoorzitter Jean-Philippe Puig. Avril heeft afgelopen jaar een omzet gedraaid van € 5,77 miljard en is daarmee de vierde agrarische coöperatie van Frankrijk. De brutowinst nam met 43% toe naar € 243 miljoen.

Situatie eierbedrijf verslechterd

Avril, voortgekomen uit de koolzaadwereld, gaat de strategie bijstellen en zich vooral richten op de plantaardige activiteiten. Het grootste bedrijf dat wordt afgestoten is Matines, marktleider voor eieren in Frankrijk met zes verpakkings- en verwerkingsbedrijven die eieren afnemen van 277 pluimveehouders. De situatie bij het eierbedrijf is afgelopen jaar, ondanks de nodige ingrepen, verder verslechterd. Ook varkensvleesbedrijf Abera dat met 1.300 boeren werkt, gaat in de verkoop.

Vier prioriteiten voor Groupe Avril

“We hebben geen haast, we zullen de betrokken bedrijven zo goed mogelijk begeleiden en partners zoeken die de verdere ontwikkeling en groei garanderen”, aldus Puig. Groupe Avril kiest nu vier prioriteiten: speciaal-ingrediënten, consumentenproducten als zijn oliemerken Lesieur en Piget, hernieuwbare energie en ‘services and solutions’ voor akkerbouwers, andere telers en veehouders. “Geconfronteerd met de actuele tekorten op onze wereld heeft Avril meer dan ooit een rol te spelen bij de begeleiding van de voedings-, milieu- en landbouwtransformatie. Avril wil marktleider worden bij de plantaardige transformatie ten dienste van de voeding van mens en dier en het behoud van de planeet.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.