Doorgaan naar artikel

Franse export aardappelen zet dalende lijn in

Foto: Peter Roek

Foto: Peter Roek

Frankrijk heeft in januari 196.400 ton aardappelen kunnen exporteren. Dat is 12% minder dan in dezelfde maand vorig jaar, maar blijft wel rond het gemiddelde over de laatste drie jaar. Over het huidige handelsjaar tot eind januari bleef de Franse aardappelexport met 891.000 ton ook nagenoeg op hetzelfde peil als een jaar eerder.

Vooral de grote Europese afnemers kochten in januari minder Franse aardappelen. Zo zakte de export naar Spanje met 12% in naar 68.900 ton, namen de Belgen met 32.400 ton 23% minder af en ging de export naar Portugal met 34% omlaag. De handelsstroom naar de tweede buitenlandse markt Italië bleef in die eerste maand van het jaar, dus voor de coronamaatregelen, met 36.300 ton op ongeveer hetzelfde peil als een jaar geleden. Ons land nam volgens het aardappelschap CNIPT met 8.500 ton in januari juist 55% meer Franse aardappelen af. De export naar Oost-Europa lag met 16.700 ton 14% hoger. Vooral Roemenië en Hongarije kochten met Franse aardappelen.

Exportwaarde ook lager

Door de lagere afzet in combinatie met lagere verkoopprijzen kwam de export in waarde uitgedrukt in januari 21% lager uit op bijna € 53.5 miljoen. Over de eerste zes maanden van het lopende seizoen komt de opbrengst op € 233,9 miljoen. Dat is 14% minder dan een jaar eerder, maar nog altijd wel ruim boven de opbrengst in de drie daaraan voorafgaande jaren.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin