Franse fabrikanten mogen geen pesticiden exporteren

Franse fabrikanten van bestrijdingsmiddelen die in de EU niet zijn toegestaan, mogen die vanaf volgend jaar niet meer produceren voor de export naar derde landen.

De Franse Raad van State heeft een beroep van de fabrikanten tegen een dergelijke regeringsmaatregel verworpen, waarbij voor het eerst bescherming van het milieu als reden is opgevoerd.

Vrijheid voor ondernemers

De Union des industries de la protection des plantes UIPP, de organisatie van fabrikanten van bestrijdings- en beschermingsmiddelen, had beroep aangetekend omdat het verbod de vrijheid van ondernemen zou aantasten. De unie sprak in dat verband van ernstige gevolgen voor de bedrijven zelf en de werkgelegenheid. De Conseil Constitutionnel vindt echter dat ‘bescherming van het milieu, het gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid, een doel van grondwettelijke waarde vormt’.

Bescherming van milieu

Die milieubescherming moet daarom zwaarder wegen dan de vrijheid voor de ondernemers, aldus de uitspraak. “De wetgever is gerechtigd om rekening te houden met de effecten die activiteiten in Frankrijk zullen hebben voor het milieu in andere landen.” Minister voor de ecologische transitie Elisabeth Borne is tevreden over de uitspraak: “Dit is een goed bericht dat een juridische basis legt onder het doel om de ecologie op wereldschaal te beschermen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.