Franse graanoogst naar beneden bijgesteld

15-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Franse graanoogst komt toch iets lager uit dan de eerdere voorspellingen.

Aan zachte tarwe werd per 1 oktober een opbrengst voorzien van 35,2 miljoen ton, terwijl in eerdere maandelijkse schattingen van 36,1 en 36,7 miljoen ton werd uitgegaan. De oogst van gerst wordt nu geschat op 11,4 miljoen ton en die van eiwithoudende gewassen op 900.000 ton, in beide gevallen eveneens iets lager dan eerdere schattingen.

Maisoogst

De graanoogsten liggen daarmee nog altijd ruim boven de opbrengsten in het rampzalig verlopen 2020, onderstreept de agrarische statistiekdienst Agreste. Bij zachte tarwe wordt dit jaar bijna 21% meer binnengehaald, bij gerst bijna 10% meer en bij eiwithoudende gewassen ruim 18% meer dan vorig jaar. Verder schat Agreste de maisoogst op bijna 14,2 miljoen ton, dat is dan een goede 4% meer dan een jaar geleden, terwijl er aan zonnebloemen met 1,9 miljoen ton 18% meer opbrengst is.

Bij suikerbieten wordt de oogstraming vanwege de gunstige weersomstandigheden opgevoerd van 33,1 naar 34 miljoen ton. Dat is ondanks een ruim 14.000 hectare kleiner areaal dan in 2020. De raming voor de opbrengsten aan consumptie-aardappelen blijven met bijna 6,5 miljoen ton ongeveer stabiel vergeleken met de voorafgaande maanden. Die opbrengst ligt dan wel bijna 4,5% onder het niveau van een jaar geleden.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer