Doorgaan naar artikel

Franse handelsbalans agrifood € 1,4 miljard lager

Geüpdatet op:
Handel
Achtergrond
Het saldo op de Franse handelsbalans voor agrarische producten, voeding en dranken is afgelopen jaar € 1,4 miljard slechter uitgekomen dan in 2019. Foto: Canva

Het saldo op de Franse handelsbalans voor agrarische producten, voeding en dranken is afgelopen jaar € 1,4 miljard slechter uitgekomen dan in 2019. Foto: Canva

Afgelopen jaar zag Frankrijk vooral de export van wijn en andere dranken teruglopen. Dat kwam door de coronalockdowns, maar ook door hoge Amerikaanse heffingen.

Het saldo op de Franse handelsbalans voor agrarische producten, voeding en dranken is afgelopen jaar € 1,4 miljard slechter uitgekomen dan in 2019. De export daalde met € 2,3 miljard, vooral door de sterk weggevallen handel in wijnen, champagne en andere alcoholische dranken. De invoer daalde eveneens, maar dat bleef beperkt tot € 0,9 miljard. Uiteindelijk hielden de Fransen vorig jaar nog altijd € 6,3 miljard aan die buitenlandse handel in agrifood over, met € 62 miljard aan export en € 55,7 miljard aan import.

Daling bij vlees- en vleesproducten en zuivel

Die handelsbalans is een verhaal met twee kanten. Aan de ene kant is er de handel met de EU-partners waar Frankrijk een tekort van € 3,3 miljard op moest boeken, een half miljard meer dan in 2019. Dat komt vooral door de nog altijd grote invoer van bewerkte producten – produits transformée – waarvan de Fransen voor maar liefst € 29,6 miljard van de Europese collega’s kopen, terwijl ze zelf voor € 23,5 miljard aan hen konden leveren. De invoer uit die andere EU-landen was wel € 600 miljoen minder dan een jaar eerder, met vooral een daling bij vlees- en vleesproducten en bij zuivel.

Voeding uit eigen land

Daarbij speelt een rol dat Frankrijk tijdens de opeenvolgende lockdowns – die nog steeds aan de gang zijn – sterk de nadruk legt op voeding uit eigen land en daar ook de nodige steunmaatregelen voor biedt, iets wat in de importcijfers begint door te klinken. De sluiting van de Franse horeca leidde er bovendien toe dat ook de invoer van buitenlandse drank op een lager peil lag, terwijl er verder vooral minder visproducten binnenkwamen. Aan de andere kant namen de EU-landen minder Frans vlees, wijn en drank af.

Derde landen

De handel met zogenoemde derde landen is aanzienlijk lucratiever met over de hele linie een export van bijna € 28,8 miljard met daar tegenover € 19 miljard aan import. Die verder-weg handel leverde de Fransen dus bijna € 10 miljard op, wat dan wel een goede miljard minder is dan in het voorafgaande jaar. Bij de derde landen konden de Fransen vooral minder wijn en alcoholhoudende dranken verkopen aan Amerikaanse klanten. Dat kwam niet alleen door corona, maar ook door de zware heffingen die de voormalige president Donald Trump uitvaardigde voor een reeks Europese agrifoodproducten als tegenmaatregel tegen de vermeende onterechte subsidie voor vliegtuigfabrikant Airbus.

China

Daarnaast werd, wel voornamelijk door corona, ook minder alcohol-drank verhandeld naar Aziatische landen. In totaal leverde de uitvoer van deze producten daarmee € 1,7 miljard minder op dan in 2019. Anderzijds kocht China veel meer graan en gerst om de na AVP opkrabbelende varkenssector maar ook de pluimveesector van voer te voorzien, zoals de agrarische infodienst Agreste het verwoordt.

Productgroepen

Wat productgroepen betreft levert de wereldwijde export van graan met € 6,8 miljard na alcoholische dranken de grootste bijdrage. Frankrijk kon afgelopen jaar die uitvoer met een goede € 200 miljoen opvoeren. Zuivel leverde iets minder dan € 6,8 miljard op – waarvan € 3 miljard aan kaas – en bleef daarmee stabiel vergeleken met een jaar eerder.

Verder bracht de export van levend vee, eieren en honing net als in 2019 rond de € 2,3 miljard op. Frankrijk exporteerde ook voor € 2,25 miljard aan groente, eveneens een stabiel cijfer. Veevoer was goed voor € 2,5 miljard, terwijl Frankrijk met een waarde van € 2 miljard ook één van de grootste exporteurs van chocolade, koek en patisserie genoemd kan worden.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin