Franse justitie eist opheffen Spaans uitzendbureau

25-05 | |
Aangestelde arbeiders waren via het uitzendbureau vooral aan de slag als seizoenwerkers voor het plukken en verpakken van fruit. - Foto: Canva
Aangestelde arbeiders waren via het uitzendbureau vooral aan de slag als seizoenwerkers voor het plukken en verpakken van fruit. - Foto: Canva

Het Spaanse uitzendbureau voor arbeidskrachten in de land- en tuinbouw Terra Fecundis, dat jaren grote aantallen mensen illegaal te werk stelde in Frankrijk, moet opgeheven worden.

De eigenaren van het bedrijf zouden voor vijf jaar in de cel moeten verdwijnen. Dat heeft de officier van justitie in Marseille geëist in een groot proces tegen Terra Fecundis en de mensen achter dat bureau.

Lak aan Europese regels voor detachering

Het in Murcia gevestigde bedrijf wordt beschuldigd van sociale dumping en het op grote schaal ontduiken van de Europese regels voor detachering van arbeidskrachten. “Het gaat hier om een industrialisering van de fraude”, aldus de officier, die ook een boete van € 500.000 eiste tegen alle betrokkenen. Voor het Franse OM moeten de eigenaren tevens een verbod krijgen om ooit nog in de agrarische wereld aan de slag te gaan. “Dat we dit konden oprollen is te danken aan een internationale samenwerking.”

Vooral seizoenwerkers

Volgens het onderzoek van de Franse dienst tegen illegale arbeid is het aantal door Terra Fecundis aangestelde werkers toegenomen van 2.884 in 2011 naar 6.786 in 2015. Ze waren vooral aan de slag als seizoenwerker voor het plukken en verpakken van fruit. Velen van hen moesten zeven dagen per week werken, terwijl ze werden ondergebracht in slechte huisvesting. Aan sociale lasten werd in Frankrijk geen cent afgedragen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.