Doorgaan naar artikel

Franse justitie pakt Lactalis aan voor babymelkschandaal

De Franse justitie gaat zuivelconcern Lactalis alsnog vervolgen voor het babymelkschandaal waardoor 38 kinderen in het ziekenhuis belandden.

Nieuws
Food
Babymelkschandaal premium

Het babymelkschandaal, dat zich vijf jaar geleden afspeelde, draaide om met salmonella vervuilde babymelkpoeder. Foto: Canva

De Franse justitie gaat zuivelconcern Lactalis alsnog vervolgen voor het babymelkschandaal waardoor 38 kinderen in het ziekenhuis belandden.

Twee dochterondernemingen van het zuivelconcern zijn gedagvaard om 16 februari te verschijnen voor de instructierechter, het eerste stadium van een juridische vervolging, meldt Le Figaro. Het babymelkschandaal, dat zich vijf jaar geleden afspeelde, draaide om met salmonella vervuilde babymelkpoeder. Enkele honderden baby’s werden daardoor ziek, waarvan er uiteindelijk in Frankrijk zelf 38 in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. Lactalis riep in eerste instantie een paar zendingen terug, maar werd door de gezondheidsdienst gedwongen wereldwijd miljoenen pakken babymelkpoeder terug te roepen.

Droogtoren bij een zuivelfabriek van Lactalis

De vervuiling werd herleid tot een droogtoren bij een zuivelfabriek in Craon. Die installatie werd al snel stilgelegd, maar is uiteindelijk gesloopt. Bij het verdere onderzoek ontdekten de autoriteiten een reeks gebreken bij het schoonmaken van die en andere fabrieken van de zuivelgigant. De inspectiedienst zelf moest echter toegeven dat het de fabriek in zeventien jaar niet had bezocht. Lactalis wordt nu beschuldigd van het niet – tijdig – uitvoeren van een terugroepactie en waarschuwingen, ernstige fraude en het niet moedwillig toebrengen van verwondingen. Dat de mogelijke rechtsvervolging nu pas begint, komt door corona en door het in een laat stadium vervangen van de instructierechter.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin