Skip to content

Franse landbouw krijgt € 1,2 miljard voor vernieuwing

Biologisch varkensbedrijf in Frankrijk. Foto: Henk Riswick

Biologisch varkensbedrijf in Frankrijk. Foto: Henk Riswick

De Franse landbouw krijgt de komende tijd € 1,2 miljard staatssteun voor een reeks vernieuwingen. Dat geld is vooral bestemd voor de ecologische transitie, de rode draad in de ‘herlanceringsplannen’ van de regering in Parijs.

In dat kader wordt ook € 1,3 miljard uitgetrokken om onder meer de biodiversiteit op het platteland te behouden en te versterken. De bedragen maken deel uit van een totaal pakket van € 100 miljard dat president Macron heeft uitgetrokken voor het weer op gang brengen van de economie. Daarvan is dan wel € 40 miljard afkomstig uit het Europese steunplan.

Modernisering van slachthuizen

De agrarische sector krijgt bijdragen voor steun aan boeren die willen overschakelen op biologisch, voor modernisering van slachthuizen, vernieuwing van agrarische machines om de afhankelijkheid van fytosanitaire middelen terug te dringen en voor het versterken van de binnenlandse productie van proteine.

Braakliggende gronden

Ook komen er gelden voor het aanplanten van heggen en voor het ontwikkelen van de zogenaamde ‘circuits courts’ tussen de boer/tuinder en de consument. Van de pot voor biodiversiteit moet de helft besteed worden aan het weer aan de natuur teruggeven van braakliggende gronden, de rest onder meer aan het verbeteren van de watervoorziening. Tenslotte kan de voedingsproducerende industrie mede-profiteren van een fonds van € 600 miljoen om terugbrengen van buitenlandse productie naar Frankrijk zelf te ondersteunen.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin