Doorgaan naar artikel

Franse landbouw zwaar getroffen door noodweer

Foto: Canva/Apoorv Ishan premium

Foto: Canva/Apoorv Ishan

Noodweer met zware hagelbuien heeft afgelopen weekeinde grote schade aangericht aan de Franse landbouw.

“Het is nog nooit eerder gebeurd dat 65 departementen tegelijk getroffen zijn door zware hagel en noodweer. Dit is een nieuwe catastrofe voor de landbouw. Met de klimaatverandering komt dat soort extreme situaties helaas steeds vaker voor.”

Dat zei Christiane Lambert, voorzitter van de Franse boerenkoepel FNSEA, afgelopen weekend na het noodweer met vooral zware hagelbuien dat in het weekend grote schade heeft aangericht in de Franse akkerbouw en wijngaarden. “De schade was des te groter omdat veel gewassen al bijna oogstrijp op het veld stonden en nu zo goed als afgeschreven moeten worden,” aldus Lambert.

Oorzaken in beeld brengen

Minister voor Landbouw Marc Fesneau bevestigde maandag tijdens een bezoek aan getroffen wijnboeren in de Gironde ‘dat er erg grote schade is aangericht in de wijnbouw en boomgaarden’. “Wij zijn bezig om de situatie per regio in beeld te brengen om onze hulp zo goed mogelijk te focussen. We moeten ook de oorzaken in beeld brengen, hagel of overstroming.”

Fesneau heeft in eerste instantie weer de gebruikelijke steun toegezegd, zoals uitstel van belastingen en sociale lasten. “We moeten de risico’s verdelen tussen de Staat, de landbouwers en de verzekeraars”, voegde de bewindsman daaraan toe. In Frankrijk gaat op 1 januari 2023 een nieuwe oogstverzekering in die op een dergelijke verdeling is gebaseerd.

Beheer
WP Admin