Franse maisoogst kleinste in ruim 30 jaar

04-10 | |
Verdroogde mais op een akker in Tarn-et-Garonne in augustus 2022. Door de droogte is er in Frankrijk fors minder korrelmais geoogst. - Foto: ANP
Verdroogde mais op een akker in Tarn-et-Garonne in augustus 2022. Door de droogte is er in Frankrijk fors minder korrelmais geoogst. - Foto: ANP

De Franse maisoogst is de kleinste sinds 1990. Ook gras en melk laten dalende cijfers zien.

De Franse oogst aan korrelmais komt volgens de laatste schattingen uit op 11,3 miljoen ton. Dat is een kwart minder dan vorig jaar en de kleinste Franse maisoogst sinds 1990, aldus minister Marc Fesneau van landbouw na een bijeenkomst met het speciale comité voor het volgen van de droogte.

Een derde minder gras

De productie van gras op permanente weidegronden komt een derde lager uit dan het gemiddelde over de laatste veertig jaar en is daarmee de geringste sinds 2003. Bij zonnebloemen blijft de productie vergeleken met vorig jaar met 1,9 miljoen ton op peil maar dat is volledig te danken aan het feit dat veel boeren het areaal hebben uitgebreid vanwege de tekorten door de oorlog in Oekraïne.

Dalende melkproductie

Het ministerie voorziet verder dat de melkproductie vooral komend voorjaar afhankelijk van de regio kan dalen met 2 tot 9% omdat veel boeren wegens een dreigend voertekort koeien hebben weggedaan. Het meest geraakt zijn biologische melkveehouders en collega’s die zich strikt aan weidegang houden.

‘’Sinds het begin van de zomer is de regering volledig gemobiliseerd om de boeren bij te staan bij het vinden van oplossingen en het ondersteunen van de productie onder de moeilijke omstandigheden”, aldus Fesneau. De regels voor het noodfonds voor agrarische rampen worden versoepeld zodat boeren in nood zo snel mogelijk steun kunnen ontvangen. Het ministerie mikt op eerste uitbetalingen in november en afronding van de dossiers voor het eind van dit jaar.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer