Skip to content

Franse minister gaat biologisch extra steunen en promoten

De Franse minister voor landbouw Marc Fesneau trekt € 5 miljoen extra uit voor projecten om de biologische sector te versterken.

Nieuws
Food
De Franse landbouwminister Marc Fesneau komt met extra steunmaatregelen voor de biologische sector die het moeilijk heeft. - Foto: ANP premium

De Franse landbouwminister Marc Fesneau komt met extra steunmaatregelen voor de biologische sector die het moeilijk heeft. - Foto: ANP

De Franse minister voor landbouw Marc Fesneau trekt € 5 miljoen extra uit voor projecten om de biologische sector te versterken. Het geld is ook bestemd voor een diepgaand onderzoek naar het functioneren van de markt.

Daarnaast krijgt Agence Bio, de organisatie voor de biologische landbouw en voeding, ook € 750.000 voor een nieuwe promotiecampagne.

Fesneau heeft dat laten weten tijdens een een topoverleg met alle betrokkenen uit de biologische voedingssector over de stagnatie en zelfs daling van de verkopen. “Gezien de moeilijkheden waar de hele sector mee te kampen heeft, schiet de regering te hulp met een pakket nieuwe steunmaatregelen,” aldus de bewindsman.

Lees ook: Franse verkopen biologische voeding zakken verder weg

Makkelijker in aanmerking komen voor steun nieuwe projecten

Hij wil ook de criteria voor het zogenaamde Fonds Avenir Bio, dat de nieuwe projecten ondersteunt, versoepelen zodat initiatiefnemers eerder in aanmerking kunnen komen. Met de extra steun van € 5 miljoen beschikt het fonds op dit moment over een budget van € 13 miljoen.

De minister wijst er nog op dat in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid 2023/27 € 340 miljoen is uitgetrokken voor begeleiding van boeren en tuinders tijdens omschakeling naar biologisch.

Toekomst biologisch veilig stellen

Op langere termijn wil Fesneau werken aan een Ambition Bio. Die moet het eerder gestelde doel realiseren dat 18% van het totale agrarische areaal in 2027 biologisch bewerkt moet worden. “Het is met zo’n algemene strategie, die is gebaseerd op studies over de vooruitzichten, dat we de dynamiek van de biologische sector ook in de toekomst veilig kunnen stellen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin