Doorgaan naar artikel

Franse minister schrapt fosfineverbod en stelt graanexport veilig

De Franse minister van landbouw schuift het verbod op fosfine opzij en stelt zo de graanexport veilig. - Foto: Twan Wiermans premium

De Franse minister van landbouw schuift het verbod op fosfine opzij en stelt zo de graanexport veilig. - Foto: Twan Wiermans

De Franse minister voor landbouw Marc Fesneau is openlijk in conflict gekomen met de voedings- en diergeneeskundige dienst Anses. De minister heeft het door Anses afgekondigde verbod op fosfine opzij geschoven.

Fesneau wil daarmee voorkomen dat de export van graan naar landen buiten de EU abrupt onderbroken zou worden. Frankrijk zou vanaf 25 april geen graan meer kunnen verschepen naar landen buiten Europa. Vanaf die datum is het bestrijdingsmiddel fosfine niet meer in Frankrijk toegestaan, terwijl buitenlandse afnemers wel eisen dat graan in schepen met dat middel wordt behandeld om overdracht van insecten te voorkomen. Dat betekent dat 11,5 miljoen ton graan niet zou kunnen worden afgeleverd.

Europees recht voor uitzondering op fosfineverbod

“Ik breng op geen enkele manier de wetenschappelijke analyses van Anses in twijfel. Ik heb alleen vragen opgeworpen over de overeenstemming en chronologie van onze beslissingen, want we werken op Europees niveau,” aldus de bewindsman in het parlement. “Uit naam van de voedselvoorziening in de wereld en de exportroeping van Frankrijk wil ik zeker stellen dat de export van granen door kan gaan. Dit in het kader van het Europees recht dat een derogatie (uitzondering) toestaat van het verbod op het direct bespuiten van het ruim van de graanschepen.”

Fosfine wordt gebruikt om ongedierte te bestrijden in graanschepen. Anses heeft in oktober dit gebruik verboden. Dat betekent dat het middel tegen insecten niet meer ingezet kan worden voor de behandeling van graan in de daarvoor bestemde schepen. Buitenlandse afnemers buiten de EU eisen echter wel een certificaat waarmee wordt aangetoond dat binnenkomend graan is behandeld met fosfine.

De dienst, die in Frankrijk vaker problemen veroorzaakt, stelde dat de Indiase fabrikant ULP Ltd niet voldoende informatie had overlegd voor toelating. Het verbod zou op 25 april ingaan maar Fesneau heeft daar nu een streep doorgehaald. In het parlement kwam die inbreuk op de zelfstandigheid van Anses hem wel op zware kritiek te staan. Fosfine is een product van het Indiase ULP Ltd dat zijn officiële financiële zetel heeft in Amsterdam. 

‘Absurd dat dit kan’

“Het is absurd dat Anses zo’n zware beslissing mag nemen zonder overleg met de regering of met de EU”, zei Guillaume Kasbarian, voorzitter van de Kamercommisie voor Economische Zaken, eerder. “Dit betekent dat het in landen in bijvoorbeeld Noord-Afrika gaat ontbreken aan een essentieel voedingsmiddel”, voegt voorzitter Eric Thirouin van de bond van Franse graantelers toe. “In het beste geval, als ik het zo mag zeggen, is Rusland de eerste exporteur die in die tekorten zal kunnen voorzien.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin