Doorgaan naar artikel

Franse minister schrijft brief aan boeren

Foto: ANP

Foto: ANP

“Sinds het begin van de crisis, sinds de eerste tekenen van onrust, zijn jullie boeren aanwezig geweest. Te eten hebben is één van de eerste zorgen van de burgers. U, boeren, bent de essentiële schakel, de eerste schakel in de voedselketen. Zonder u, zonder uw dagelijks werk op de velden, op uw boerderijen, zou geen enkele grondstof, geen enkel levensmiddel op onze borden kunnen verschijnen.”

Dat schrijft de Franse minister van landbouw Didier Guillaume in een persoonlijke brief aan de boeren en tuinders in zijn land. “U levert, wat u ook produceert, voeding van hoge kwaliteit aan onze burgers en de verwerkende industrie. De Fransen geven zich daar momenteel meer dan ooit rekenschap van. Vandaag zijn uitdrukkingen als ‘van boerderij tot bord’ meer dan ooit actueel. Wij rekenen op u.

Vandaag zijn uitdrukkingen als ‘van boerderij tot bord’ meer dan ooit actueel

Geef niet op, ga door met uw essentiële en onmisbare werk. U levert een grote bijdrage aan het algemene belang. Daar tegenover zal de Staat u steunen waar dat maar mogelijk is. Dankzij de Franse landbouw, dankzij uw werk, uw vakkennis en uw gevoel voor verantwoordelijkheid, kunnen wij de Fransen garanderen dat er voldoende en veilig voedsel is, vandaag en morgen. Dat is essentieel en we zijn daarom aan u verplicht.”

Tekort aan personeel

De Franse boerenbond FNSEA waarschuwt wel dat de boeren en verwerkende bedrijven met een toenemend tekort aan personeel te kampen hebben. “Nu de oogsten beginnen en het zaaien van de voorjaarsgewassen is begonnen, zijn de boeren-werkgevers buitengewoon bezorgd over het sluiten van de grenzen. Wij vrezen dat niet voldaan kan worden aan de behoefte aan mankracht op de agrarische bedrijven. Dat zou juist op dit moment een grote dwaling zijn.”

Versoepeling van de beperkingen

De bond vraagt dan ook om tijdelijke versoepeling van de beperkingen om ervoor te zorgen dat land- en tuinbouw kunnen blijven doorwerken. Daarbij gaat het met name om oprekken van de toegestane werktijden, ook ’s nachts, afschaffen van de hogere belasting op overuren, makkelijker aantrekken en weer wegsturen van personeel door verwerkende bedrijven, werknemers die elders tijdelijk werkloos zijn inzetten in de landbouw en voedingsindustrie en openen van de grenzen voor seizoenwerkers uit andere EU-landen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin