Skip to content

Franse overheid zet druk op supermarkten

De Franse overheid wil dat supermarkten kostenstijgingen voor boeren doorberekenen.

Nieuws
Food
De Franse overheid wil dat supermarkten hun contracten met leveranciers openbreken. - Foto: Canva premium

De Franse overheid wil dat supermarkten hun contracten met leveranciers openbreken. - Foto: Canva

De Franse ministers van economische zaken en van landbouw vragen de supermarkten om nieuwe prijsonderhandelingen te starten met hun leveranciers om kostenverhogingen voor boeren en tuinders te kunnen doorberekenen.

De ministers houden vrijdag een spoedoverleg met de betrokken organisaties. Supermarkten en hun leveranciers in Frankrijk hebben net per 1 maart de jaarlijkse onderhandelingsronde over de inkoopprijzen voor 2022 afgerond. Maar de ministers Le Maire en Denormandie vinden dat die contracten opengebroken moeten worden vanwege de sterke kostenstijgingen door de oorlog in Oekraïne.

Positie veiligstellen

“We willen de positie van onze eigen producenten en agro-voedingsbedrijven veiligstellen. Gezien de belangrijke veranderingen in de economische omstandigheden zullen de winkelbedrijven hun contracten moeten aanpassen. Ze moeten solidair zijn en het spel meespelen. Een agrariër kan niet de hogere kosten vanwege de oorlog alleen voor zijn rekening nemen”, aldus de minister voor landbouw.

Economisch plan

De Franse regering heeft ook een economisch plan aangekondigd om de hogere energie- en andere kosten op te vangen. Daarin is ook ruim baan gemaakt voor de landbouw en voedingsindustrie. Zo is er € 400 miljoen uitgetrokken om veehouders te helpen de sterk gestegen voerkosten te betalen.

De financiering geldt voorlopig voor vier maanden, waarbij premier Jean Castex heeft beloofd dat de eerste bedragen over uiterlijk twee maanden worden overgemaakt. Verder wil de regering de kunstmest voorziening zo veel mogelijk veilig stellen, maar ook het gebruik van organische mest in Frankrijk verder ontwikkelen.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin