Foto: Hans Prinsen
Hoewel het met kip nog redelijk goed gaat, lijden vooral de eendenhouders en andere niches in de Franse pluimveehouderij zwaar onder de coronacrisis.
De coronacrisis heeft de pluimveesector in Frankrijk inmiddels € 250 miljoen aan verloren inkomsten gekost. De grootste schade zit bij de primaire producenten, dus kuikenbroederijen en de houderij zelf. Vooral eendenhouders, 2 jaar geleden al getroffen door enkele grote uitbraken van vogelgriep na elkaar, staat het water nu aan de lippen.
“De stallen zijn leeg, de vrieshuizen zitten vol, de omzet is zero, de situatie is voor een groot aantal pluimveehouders zeer zorgelijk”, zegt de Confédération Française de l’Aviculture (CFA) in een noodkreet. Met kip gaat het nog redelijk dankzij de grote vraag in de supermarkten, maar de producenten van parelhoenders, vlees- en mesteenden, kwartels en wild hebben grote klappen opgelopen door het sluiten van de horeca, het verbod op markten en het wegvallen van de export.
Hier in eigen land moet Frans product absoluut de prioriteit zijn
Foie gras
Het zwaarst getroffen zijn de eendenhouders, zowel die van vleeseenden als hun collega’s die eenden mesten voor leverpastei ofwel foie gras. De CFA berekent de totale schade bij deze specialiteit inmiddels op € 40 miljoen. “Zonder voortgaande overheidssteun zal tot het eind van de zomer meer dan 35% van de houderijen van vleeseenden failliet gaan”, vreest secretaris-generaal Isabelle Leballeur. Haar federatie eist dan ook dat de EU, net als in andere sectoren, met een opslagregeling komt, waarbij het concreet spreekt over 41.000 ton kippen- en kalkoenenvlees en nog eens 4.200 ton eendenvlees. Als derde maatregel vraagt Leballeur de EU ook de invoer van dit soort producten uit het buitenland aan banden te leggen. “En hier in eigen land moet Frans product absoluut de prioriteit zijn.”
Minder dieren geslacht
Dat de eendensector het zwaar heeft blijkt ook uit recente cijfers van de agrarische statistiekdienst Agreste. In april werden er in Frankrijk 3 miljoen van die dieren geslacht. Dat is ruim 9% minder dan een jaar eerder. Vanwege een nog grotere klap in maart komt de daling over de eerste 4 maanden van dit jaar uit op 13%. Die dalende tendens is al ingezet door de 2 grote uitbraken van vogelgriep van de afgelopen jaren, toen veel ambachtelijke eendenhouders moesten stoppen omdat ze de vereiste veiligheidsvoorzieningen niet konden betalen.
Overgang van horeca naar thuisconsumptie
Bovendien spreekt Agreste van een overproductie op de Europese markt. Bij die problemen is dan ook nog de coronacrisis gekomen, die vanaf half maart in Frankrijk zelf leidde tot een volledige lockdown. De overgang van horeca naar thuisconsumptie droeg er anderzijds wel toe bij dat de slacht van kippen in Frankrijk redelijk op peil bleef. In april gaat het hier om 60,3 miljoen dieren. Dat is 4,6% minder dan in dezelfde maand vorig jaar waarmee de daling over de eerste 4 maanden op 3,1% uitkomt.
Boerderijwinkels
Leballeurs woorden worden kracht bijgezet door het Cifog, de organisatie voor de foie gras-sector. Die Franse eendenleverpastei wordt door de consument vooral gekocht rond de feestdagen, een tijd die nog veraf lijkt, terwijl de rest van de omzet moet komen van restaurants die het luxe goedje meestal als voorgerecht serveren. Cifog is echter niet bij de pakken neer gaan zitten maar heeft een interactieve kaart uitgebracht waarmee consumenten de dichtstbijzijnde boerderijwinkel voor foie gras kunnen vinden. “Hiermee kunnen de Fransen hun solidariteit met de plaatselijke boeren en boerenwinkels concreet maken. Een bezoek aan een boerderij in de eigen omgeving is ook een prima alternatief voor de vakantie of het lange weekend weg”, aldus Cifog.