Franse premier ontvangt boerenbonden

Foto: ANP - Foto: "Geoffroy Van der Hasselt"
Foto: ANP

Franse boeren hebben met tegenzin en na druk van de boerenkoepel FNSEA de blokkades opgeheven die ze woensdag 27 november hadden georganiseerd.

Dat gebeurde na overleg met landbouwminister Didier Guillaume en de toezegging dat de FNSEA op 3 december over zijn grieven kan spreken met premier Eduoard Philippe.

Jonge boeren naar supermarkten

De Franse boeren waren op deze nieuwe actiedag met 1.200 tractoren naar het centrum van Parijs getogen. Ook op veel plaatsen elders in het land werd actiegevoerd. Zo togen groepen leden van de bond van jonge boeren JA naar grote supermarkten om daar de herkomst van vlees te controleren.

Veel boeren waren van plan de blokkades vol te houden – ‘we hebben voor drie dagen eten bij ons’ – maar de organiserende FNSEA vroeg hen met klem te vertrekken. De bond wil eigenlijk praten met president Emmanuel Macron, maar neemt voorlopig genoegen met een gesprek met de premier.

Minister steunt eis dat winkeliers meer moeten betalen

Minister Guillaume heeft laten blijken achter de actievoerende boeren te staan: “Het denigreren van onze landbouwers moet ophouden.” Hij steunt ook hun voornaamste eis dat de winkeliers meer moeten betalen voor voedingsmiddelen. “De boeren verdienen niet genoeg, we moeten als politiek samen met de distributieketen een oplossing vinden.”

Guillaume wil echter niet toegeven aan een andere eis: het intrekken van het besluit om vanaf 2020 spuitvrije zones langs bebouwing in te stellen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer