Franse president draagt agrifoodsector altijd een warm hart toe

11-04-2022 | |
Toen Emmanuel Macron vijf jaar geleden president werd, beloofde hij boeren en tuinders een aanvaardbaar inkomen te bieden. Foto: ANP
Toen Emmanuel Macron vijf jaar geleden president werd, beloofde hij boeren en tuinders een aanvaardbaar inkomen te bieden. Foto: ANP

Wie er op 24 april ook president wordt, de agrarische wereld lijkt zich weinig zorgen te hoeven maken.

Het was weer tekenend vorige week. Franse tuinders waren op grote schaal opnieuw getroffen door late vorst. Drie nachten achter elkaar daalde de temperatuur tot -4 graden, waardoor veel fruittelers en wijnboeren flinke schade leden. Voor premier Jean Castex alle reden om direct in de trein te stappen en, vergezeld van minister Julien Denormandie van landbouw, zelf te gaan kijken in Tarn-et-Garonne en steun te beloven. € 20 miljoen, in dit geval, en als er meer nodig blijkt komt dat er ook.

Recente herstelplannen

Die actie toont weer eens aan dat de Franse regering, van welke signatuur dan ook, de agrariërs en de agrifoodsector in haar land altijd gunstig gestemd is. Wie er op 24 april ook president – en daarmee regeringsleider – wordt, de agrarische wereld lijkt zich weinig zorgen te hoeven maken. Kijk naar de recente herstelplannen voor de economie, eerst na corona en nu vanwege de oorlog in Oekraïne. In het laatste plan krijgen bijvoorbeeld veehouders € 400 miljoen toebedeeld om de hogere kosten van veevoer op te vangen, gaat er 15 cent per liter af van de prijs voor rode diesel en is er nog eens € 60 miljoen om sociale lasten te verlagen voor agrarische bedrijven die ‘moeite hebben rond te komen’.

Ruime steun

In het vorige herstelplan – om de gevolgen van corona op te vangen – werd al € 1,2 miljard voor de sector gereserveerd. Dat geld gaat vooral naar verdere versterking van de nationale voedselsoevereiniteit. Voedselbedrijven krijgen in dat kader steun voor de modernisering van hun fabrieken en opvoeren van de productiviteit. Ook wil Parijs bijvoorbeeld de eigen productie van eiwithoudende gewassen versterken om de afhankelijkheid van met name Braziliaanse soja terug te dringen. Verder wordt ruim steun verleend aan innovatieve projecten die de energie- en milieuprestaties van de landbouw en voedingsindustrie kunnen verbeteren. Inmiddels is al aan meer dan 32.000 meest kleinschalige projecten een bijdrage uitgekeerd, heeft het ministerie geteld.

Macrons rekening

Toen Emmanuel Macron vijf jaar geleden president werd, beloofde hij boeren en tuinders een aanvaardbaar inkomen te bieden. In dat kader heeft hij gezorgd voor de wet Egalim die verplicht om in contracten tussen voedings- en drankenbedrijven en hun afnemers, lees de supermarkten, een index voor de inputkosten voor boer of tuinder op te nemen. Nu die kosten omhoog schieten, moeten de net-afgesloten contracten ook worden opengebroken ‘om de positie van primaire producenten en voedingsbedrijven veilig te stellen’, heeft de regering net verordonneerd. Op Macrons rekening komen verder onder meer de financiële steun voor het klimaatbestendig maken van de landbouw – die zwaar getroffen is door achtereenvolgende droogtes -, het weer toestaan van neonicotinoïden in de bietenteelt en gerichte steun voor jongeren die als agrarisch ondernemer aan de slag willen.

Brief vanuit Europese Commissie

Dat Frankrijk daarbij niet altijd op begrip kan rekenen, blijkt uit een brief die de Europese Commissie vorige week naar Parijs heeft verzonden. Daarin beschuldigt Brussel de Franse regering ervan de regels uit het nieuwe GLB niet voldoende uit te voeren. In de brief van 34 kantjes ‘nodigt Brussel Frankrijk uit de milieu- en klimaatambities te verhogen, omdat haar plan slechts gedeeltelijk de ecologische transitie van de agrarische sector ondersteunt’. Frankrijk moet daarom ‘bepaalde elementen van haar nationale plan bijstellen om ervoor te zorgen dat het volledig voldoet aan het reglementaire kader’.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer
WP Admin