Franse producent erwteneiwit waarschuwt voor hoge prijzen

28-09-2021 | |
erwteneiwit
Roquette is onder andere leverancier van erwteneiwit aan Beyond Meat, de Amerikaanse producent van vleesvervangers die ook een productielocatie in Nederland heeft. - Foto: ANP

Roquette, producent van plantaardige eiwitten, waarschuwt voor hoge prijzen voor plantaardige eiwitten, met name erwteneiwit.

Oorzaak is een krappe voorraad van grondstoffen in combinatie met een groei van de wereldwijde vraag naar plantaardige eiwitten.

’s Werelds grootste productielocatie voor erwteneiwit

Roquette heeft in Canada ’s werelds grootste productielocatie voor erwteneiwit en in Frankrijk de grootste Europese productielocatie voor hetzelfde plantaardig eiwit. Door een droge zomer in Canada, de grootste erwtenproducerende regio ter wereld, daalden de opbrengsten. Volgens het bedrijf was er een daling van 45% in de productie en een stijging van de erwtenprijzen van 120% in vergelijking met vorig jaar. In Europa waren er ook lagere opbrengsten. In Frankrijk, een groot erwtenproducerend land, werd er minder geoogst door een natte zomer.

Leverancier van Beyond Meat

‘De dramatische prijsstijgingen leiden er onvermijdelijk toe dat de kosten worden afgewenteld op de klanten’, aldus Roquette in een statement. Volgens persbureau Reuters wil Roquette geen duidelijkheid geven over de prijsstijgingen die het gaat doorberekenen aan zijn klanten. Roquette is onder andere leverancier van erwteneiwit aan Beyond Meat, een Amerikaanse producent van vleesvervangers die ook een productielocatie in Nederland heeft. Roquette stelt er alles aan te doen om het aanbod op peil te houden, onder andere door te investeren in nieuwe productielocaties. Daarbij wijst het op een overname in 2018 van een locatie voor het textureren van eiwitten in het Limburgse Horst.

Erwteneiwit duurzamer alternatief voor soja

Erwteneiwit stijgt in populariteit als grondstof voor vleesvervangers. Het wordt door veel bedrijven gezien als duurzamer alternatief voor soja. Roquette opende onlangs in Frankrijk een nieuw R&D-centrum om nieuwe erwten- en tarwe-eiwitten te ontwikkelen.

Lees ook: Industrie zoekt breder palet grondstoffen voor vleesvervangers

Kloosterman


Beheer