Doorgaan naar artikel

Franse rechtszaak om toelating neonicotinoïden

Foto: Canva

Foto: Canva

Een aantal klimaat- en milieuorganisaties in Frankrijk heeft een rechtszaak aangespannen vanwege de tijdelijke toelating van neonicotinoïden voor suikerbietenzaad.

‘Hiermee komen de bijendoders weer terug’, stellen ze in een verklaring. Het Franse parlement heeft ingestemd met een derogatie van het verbod op neonicotinoïden, nadat de vergelingsziekte afgelopen seizoen grote schade had aangericht in de Franse bietenteelt. Volgens een uitvoeringsregeling mogen twee specifieke middelen onder strikte voorwaarden gedurende 120 dagen worden toegepast op zaad voor suikerbieten.

Tijdelijk gebruik verbieden

Maar zeven organisaties waaronder France nature environnement hebben bij de rechtbank in Lyon en die in Toulouse gevraagd die derogatie alsnog te verbieden. Die locaties zijn uitgekozen, omdat Bayer c.q. Syngenta er hun Franse hoofdvestiging hebben. Een andere instelling is rechtstreeks naar de Raad van State gegaan met een verzoekschrift om het tijdelijke gebruik te verbieden. Alle organisaties vinden dat vanwege het grote gevaar voor de bijenkolonies de hand moet worden gehouden aan het eerder afgekondigde verbod op dergelijke middelen.

Beheer
WP Admin