Franse retail betaalt mee aan in ovo seksen

10-11 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De grote Franse supermarktketens dragen gezamenlijk € 50 miljoen bij in de kosten voor machines om het geslacht van kuikens in het ei te bepalen.

De pluimveesector moet die machines aanschaffen, omdat in Frankrijk op 1 januari een verbod op het doden van eendagskuikens ingaat.

“We hebben binnen de sector een akkoord kunnen sluiten over die kosten”, zegt Yves-Marie Beaudet, voorzitter van de nationale organisatie voor de promotie van eieren CNPO. Voor elk in een winkel verkocht ei betalen de supermarkten aan de broederijen 0,59 cent, ofwel € 0,59 per 100 eieren. Dat komt volgens Beaudet neer op een totaal bedrag van € 50 miljoen. “Dat bedrag zal niet noodzakelijkerwijs direct doorberekend worden in de verkoopprijs van eieren, maar de retail kan dat wel terughalen via andere producten. Uiteindelijk betaalt de consument dus voor het seksen van eieren.”

Steun Franse staat

De Franse staat heeft al eerder een bedrag van € 10,5 miljoen toegezegd. “Alle schakels in de keten dragen bij aan de financiering”, aldus minister Marc Fesneau van landbouw. Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan, dringt hij er opnieuw op aan het verbod op het doden van eendagskuikens, dat ook in Duitsland geldt, uit te breiden naar de gehele Europese Unie.

In Nederland heeft minister van landbouw Adema echter aangekondigd nog níet over te gaan op een verbod op het doden van eendagshaantjes, maar wel te werken aan een forse reductie.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer