Doorgaan naar artikel

Franse suikergroep Tereos kan weer adem halen

Tereos

Foto: ANP

Na ‘crisis zonder precedent’ en stevige herstructurering kan Tereos, het tweede suikerbedrijf ter wereld, weer flinke winst boeken.

Tereos, het grootste suiker- en ethanolbedrijf van Frankrijk en door grote rietsuikeractiviteiten in Brazilië ook de een na grootste suikerproducent ter wereld, heeft in het boekjaar tot eind maart een operationele winst geboekt van € 664 miljoen. Dat is twee keer zoveel als in de voorafgaande financiële periode. De omzet steeg met 29% naar € 6,6 miljard, vooral door de hogere suikerprijzen.

Opstand

“Na een crisis zonder precedent kunnen we nu opnieuw ademhalen en met vertrouwen en durf naar de toekomst kijken”, zegt bestuursvoorzitter Gérard Clay. Die teler uit het grote bietengebied rond Calais nam eind 2020 de leiding van de coöperatie over na een ware opstand onder de 12.000 leden. Tereos had in de jaren daarvoor veel geïnvesteerd in diversificatie om, mede na het afschaffen van de quota, minder afhankelijk te zijn van suiker en ethanol met hun wisselende en daardoor onvoorspelbare marktprijzen.

Die investeringen brachten, zeker in het begin, te weinig op waardoor de onderneming in de rode cijfers belandde. Bovendien liep de schuldenlast fors op, waar nu nog steeds € 2,1 miljard van over is. Een opstandige groep leden beschuldigde het bestuur daarop van wanbeleid, een strijd die zo hoog opliep dat die door de rechter werd veroordeeld wegens smaad. Het resultaat was echter wel dat directie en bestuur moesten opstappen en een nieuw team aantrad.

Tereos richt zich op 3 activiteiten

Het Franse bedrijf richt zich sindsdien op drie activiteiten: suiker en vernieuwbare producten, zoals groene energie in Europa en Brazilië, zetmeel en suikerproducten in Europa. Alle toekomstige investeringen worden op die activiteiten afgestemd. Activiteiten die niet in dat plaatje passen, worden gestopt of verkocht, wat nu al tot kostenbesparingen leidt. Ook dit suikerbedrijf profiteert daarnaast vooral van de sterk gestegen suikerprijzen. Clay durft in het algemeen te spreken van ‘een excellente dynamiek’ die het mogelijk maakt om vanaf volgend jaar de leden weer een dividend uit te betalen.

Vestigingen sluiten

Die goede berichten hebben ook een schaduwkant. In het kader van de herstructurering gaat Tereos twee vestigingen in Frankrijk, een suikerfabriek in Escaudoeuves en een distilleerderij in Morains, sluiten waarbij 150 banen verloren gaan. Voor een zetmeelfabriek in Haussimont wordt een overnemer gezocht. Dat stuitte direct, naar goed Frans gebruik, op kritiek van de minister voor industrie Roland Lescure die daar nu nog een schepje bovenop doet: “Het is toch niet normaal dat Tereos fabrieken sluit terwijl het geld verdient. Het fabriekspark is van groot belang voor de bietenteelt in ons land.” Lescure wil daarom snel met de in april aangetreden CEO Jorge Boucas om de tafel gaan zitten om de plannen nog eens goed door te nemen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin