Franse tomatenteler moet herkomstdata bewaren

16-03-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Archieffoto ToBRFV in tomatengewas. - Foto Heike Scholz-Döbelin
Archieffoto ToBRFV in tomatengewas. - Foto Heike Scholz-Döbelin

Franse tomatentelers moeten de herkomst van hun plantmateriaal en zaad vastleggen en bewaren. Ook dienen ze hun productie visueel te controleren, risico-analyses uit te voeren en stringente maatregelen te nemen op het gebied van de bioveiligheid in verband met het ToBRFV-virus.

Die maatregelen heeft minister voor landbouw Didier Guillaume aangekondigd in een nationaal actieplan tegen het ToBRFV-virus. Dat virus is half februari voor het eerst in Frankrijk aangetroffen bij een tomatenkwekerij in Bretagne. “Gezien het verhoogde risico dat het virus in ons land wordt geïntroduceerd en de bedreiging die het vormt voor onze productie worden op nationale schaal verplichte maatregelen genomen”, aldus het ministerie. Dat pakket maatregelen wordt nu nog wel eerst aan betrokkenen voorgelegd om hun mening te geven.

Personeel opleiden

Wat betreft de bioveiligheid moeten tomatenbedrijven de in- en uitgangen voor personeel en andere mensen, planten, gereedschap, voertuigen en materieel in kaart brengen, bepalen hoe die plekken worden gereinigd en gedesinfecteerd en ook hoe het personeel wordt opgeleid over de risico’s en aanpak van ToBRFV.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer