Franse treinen rijden op biologische brandstof

04-05 | |
Koolzaad. - Foto: Koos van der Spek
Koolzaad. - Foto: Koos van der Spek

Treinen tussen Parijs en de kustplaats Granville in Normandië rijden gedurende enkele maanden op proef op B100, een biologische vernieuwbare brandstof uit koolzaad, in plaats van op diesel.

De techniek daartoe is ontwikkeld door de organisatie voor olie- en eiwithoudende gewassen Terres Univia en het Franse instituut voor nieuwe brandstoffen IFPEN. “Deze veelbelovende techniek is mogelijk dankzij de inspanningen van de sector om het gebruik van producten uit oliehoudende gewassen te diversifiëren en haar investeringen voor de energietransitie”, stelt Terres Univia. B100 wordt al gebruikt in het wegtransport maar tot nu toe nog niet door de Franse spoorwegen.

“We krijgen het perspectief dat die treinen op 100% Frans product kunnen rijden. Tegen de achtergrond van de moeilijke omstandigheden voor de koolzaadsector met de recente klimaatproblemen en de noodzaak om het areaal voor dit gewas weer nieuw leven in te blazen, is dit een veelbelovende kans. Dit past ook in het streven naar Franse autonomie bij olie- en eiwithoudende gewassen”, stelt de organisatie verder.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.