Doorgaan naar artikel

Franse trekkermarkt zit in de lift

Leveranciers van trekkers en andere landbouwmachines profiteren van de herstelplannen van de Franse regering. - Foto: Mark Pasveer premium

Leveranciers van trekkers en andere landbouwmachines profiteren van de herstelplannen van de Franse regering. - Foto: Mark Pasveer

Fors meer trekkers in Frankrijk verkocht in eerste negen maanden van dit jaar.

In Frankrijk zijn in de eerste negen maanden van dit jaar 24.657 nieuwe trekkers op kenteken gezet. Dat is bijna 15% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De organisatie voor de agrarische mechanisatie Axema verwacht dat het aantal bestellingen over heel 2021 8 tot 11% hoger uit zal komen. Veel van die bestelde trekkers worden echter later afgeleverd vanwege het wereldwijde tekort aan halfgeleiders en materialen. Gemiddeld is de vertraging nu acht weken maar dat dreigt langer te worden.

Herstelplan Frankrijk

De leveranciers van trekkers en andere landbouwmachines profiteren van de herstelplannen van de Franse regering. Ook de agro- en voedingssector krijgen miljarden aan investeringssteun toegespeeld. De markt wordt bovendien gestimuleerd door de hoge prijzen voor agrarische grondstoffen. Bij een enquête door Axema heeft 90% van de leveranciers verklaard een goed tot zelfs zeer goed gevuld orderboek te hebben.

Voor 2022, en dan vooral de tweede helft van dat jaar, zijn de vooruitzichten minder gunstig. De steun van de herstelplannen is dan uitgewerkt op hetzelfde moment als de markt voor agrarische machines toch al over haar cyclische hoogtepunt heen dreigt te raken. Ook de onzekerheid over het toekomstige landbouwbeleid kan agrariërs afhouden van het aankopen van duur materieel, aldus Axema. De organisatie waarschuwt bovendien dat veel fabrikanten de duurdere inkoopkosten niet volledig of niet tijdig aan hun klanten kunnen doorberekenen.

Beheer
WP Admin