Franse varkensboer moet buren €58.700 aan ‘stankgeld’ betalen

03-12-2019 | Laatste update op 01-02 | |
Foto: Henk Riswick -
Foto: Henk Riswick

Een Franse varkenshouder moet zijn buren €58.700 aan vergoeding betalen vanwege de stank die zijn bedrijf veroorzaakt.

De boer moest eerder van de rechter zijn stallen verplaatsen, maar kon dat niet binnen de opgelegde termijn realiseren, waardoor de stank aanhield. Rond de tweehonderd medestanders van de boer hebben in Douai gedemonstreerd tegen de uitspraak.

Wraak

De rechtszaak was aangespannen door een gezin dat al in 1988 naast de boerderij kwam wonen. Tot 2016 kwamen er nooit klachten, maar in dat jaar dienden de buren wel een officiele klacht in bij de gemeente. Volgens de veehouder deden ze dat uit wraak omdat de gemeente hen had geweigerd een stuk land dat grenst aan het varkensbedrijf bij hun woning te trekken.

Buren in het gelijk

In het voorjaar van 2017 werd de boer door een rechter bevolen de stallen binnen vier maanden te verplaatsen, met een dwangsom van €200 per dag. Omdat de boer de daarvoor benodigde €100.000 niet gefinancierd kreeg, is die verhuizing tot nu toe niet gebeurd. Na verschillende andere rechtszaken heeft een volgende rechter de buren nu in het gelijk gesteld en de boer veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van bijna €60.000. Bovendien moet hij ook nog eens €30.000 aan gerechtskosten betalen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.