Doorgaan naar artikel

Franse veehouderijsector slaakt noodkreet

Franse veehouderijsector premium

Bijna een kwart van al het rundvlees dat Frankrijk importeert komt uit Nederland. Foto: Canva

Het voortbestaan van de hele veehouderijsector staat op het spel door te veel import en regelgeving en te weinig beloning.

“Het is van levensbelang en hoogst urgent om in actie te komen. Het voorbestaan van de hele Franse veehouderij staat op het spel.” Dat constateren de organisaties in de Franse veehouderij in een gezamenlijke noodkreet aan de overheid. Oorzaken van de problemen zijn volgens de veehouderijsector: de onophoudelijke groei van de import; de oneerlijke concurrentie van landen die groeihormonen of dierenmeel gebruiken om hun varkens of pluimvee te voeren; de sterke toename van onsamenhangende regelgeving en het gebrek aan voldoende beloning. Een nieuw veebedrijf beginnen is enorm complex en zo goed als onmogelijk.

Klimaatdoelen halen

De noodkreet aan de overheid is afkomstig van brancheorganisaties Inaporc voor de varkenssector, CNPO voor eieren, Anvol voor de pluimveehouderij, Cipa voor de aquacultuur, Interbev voor rundvee- en schapenhouders en Cniel voor de melkveehouderij. Zij vrezen dat de neerwaartse spiraal, waarin veel sectoren terecht zijn gekomen, snel onomkeerbaar gaat worden. De noodkreet is tegelijk een reactie op een bekritiseerd rapport van het Cour des Comptes, de Franse Rekenkamer, waarin staat dat het aantal runderen 30% moet krimpen om de klimaatdoelen te halen.

Minder geslacht in Frankrijk

De cijfers, ook recente, liegen er niet om. In de eerste vier maanden van dit jaar werden in Frankrijk met bijna 7,39 miljoen stuks 6,1% minder varkens geslacht dan een jaar eerder. Het aantal geslachte runderen kwam met 1,39 miljoen 3,7% lager uit, maar die daling zette in april door naar 5,4%. Bij kippen is over vier maanden gezien sprake van een daling met 7% naar ruim 217,8 miljoen terwijl het aantal geslachte kalkoenen met 8,6 miljoen al 18,6% lager ligt dan in dezelfde periode vorig jaar. De invoer van kippenvlees was in het eerste kwartaal met 217.900 ton daarentegen 8,9% hoger dan een jaar eerder terwijl de export aan de andere kant met 89.300 ton een daling met 24,2% laat zien.

Alleen al in onze varkenssector lopen de kosten voor de vereiste aanpassingen op tot € 9 miljard in tien jaar tijd. Dat is buiten alle proporties

De ondertekenaars van de brief vragen de overheid om financiële steun om te kunnen voldoen aan alle regels, met name de nieuwe Europese eisen op het gebied van dierenwelzijn waaronder het verbod op kooien, maar ook om de veebedrijven uit te kunnen breiden naar een noodzakelijke grotere schaal. “Alle nieuwe regels moeten voorafgaand economisch worden beoordeeld. Alleen al in onze varkenssector lopen de kosten voor de vereiste aanpassingen op tot € 9 miljard in tien jaar tijd. Dat is buiten alle proporties”, zegt voorzitter Thierry Meyer van Inaporc. “De Amerikanen en Brazilianen wachten maar op één ding: dat de Europese productie verder inzakt zodat ze hun vlees naar Europa kunnen exporteren.”

Pluimveevlees uit het buitenland

Zijn collega van Anvol Jean-Michel Schaeffer licht zijn kant van de zaak toe: “De EU wil naar een productie van hooguit 11 kilo per vierkante meter terwijl dat nu gemiddeld 40 kilo is. Dat zou betekenen dat van onze binnenlandse productie aan pluimveevlees nog maar een kwart overblijft, terwijl we nu al niet zelfvoorzienend zijn. De helft van de kip die in Frankrijk wordt geconsumeerd komt uit het buitenland. De regeltjesmachine draait maar door, daar moet een eind aan komen.”

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin