Doorgaan naar artikel

Franse veehouders eisen heropening slachthuis

Franse landbouwminister Didier Guillaume - Foto: ANP

Franse landbouwminister Didier Guillaume - Foto: ANP

Een honderdtal Franse veehouders heeft met een demonstratie voor de kantoren van de regionale overheid in Périgueux geëist dat een slachthuis, waar vorige week misstanden zijn geconstateerd, weer open gaat.

De boeren strooiden daarbij, zoals in Frankrijk gebruikelijk, mest en stro over het plein uit. Het slachthuis voor kalveren van Sobeval in Boulazac is op last van minister voor landbouw Didier Guillaume gesloten nadat de dierenrechtenorganisatie L214 een video met misstanden openbaar had gemaakt.

‘Slachthuis is meest efficiënte’

De directie heeft inmiddels toegezegd dat de 450 werknemers voorlopig doorbetaald krijgen. Maar volgens de boerenorganisaties ‘is dat abattoir één van de meeste efficiënte van heel Frankrijk’. “Sobeval is een uitstekend bedrijf. Het is geen vakantieverblijf, het moet brood op de plank bieden aan haar mensen en daarom moet het dieren doden. Iedereen maakt zich nu zorgen over de situatie, als dieren op de boerderij moeten wachten dan is dat niet goed voor de kwaliteit van het vlees”, aldus één van de demonstrerende boeren.

De sluiting treft vooral boeren die werken volgens de strikte kwaliteitseisen van het Label rouge, waarbij met name maxima worden gesteld aan de slachtleeftijd en het slachtgewicht. “Als je over die maxima heengaat, dan profiteer je niet van de premie en dat kan ons veel geld kosten.”

Eerste onderzoek van ministerie

Het ministerie van landbouw heeft bij een eerste onderzoek geconstateerd dat het personeel van het abattoir niet voldoende op de hoogte is van de voorwaarden waaronder dieren geslacht dienen te worden. Ook is er een gebrek aan ‘gevoeligheid’. Sobeval zal op die punten meer moeten doen aan de opleiding en training van de medewerkers. Pas als er voldoende corrigerende maatregelen zijn getroffen, mag het slachthuis weer open.

Het ministerie laat tegelijkertijd onderzoeken hoe L214 in staat is geweest om de illegale video-opnamen binnen het slachthuis te maken.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin