Franse voedselketen houdt zich goed bij omikron-afwezigheid

11-01 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De Franse voedselketen houdt zich tot nu toe goed ondanks het snel toenemende aantal afwezige werknemers door een coronabesmetting of preventieve quarantaine.

Alle betrokken partijen in de keten zijn wel waakzaam voor mogelijke komende problemen. Ook de overheid houdt de ontwikkelingen scherp in de gaten.

Dat is vastgesteld tijdens een crisisberaad op het ministerie van Landbouw in Parijs. Het aantal afwezige medewerkers is vanwege omikron de afgelopen 2 weken verdubbeld. In sommige bedrijven is nu 10% of zelfs 15% van de medewerkers afwezig. ‘’Dat is echter veel minder dan de 35% in het voorjaar van 2020 tijdens de eerste coronagolf,” aldus het ministerie van Landbouw en Voeding.

Chronisch tekort aan containers

Het ministerie kijkt, indien nodig, naar tijdelijke versoepeling van de eisen voor de werktijden van vrachtrijders en ook voor werknemers in voedingsbedrijven. Ook wordt gekeken of maatregelen nodig zijn in de havens om de export van graan op gang te houden. “Het grote probleem voor de export van voedingswaren blijft echter het chronische tekort aan containers”, aldus het ministerie. In slachthuizen en bij tuinbouwbedrijven “is er tot nu toe nog niets om ons zorgen over te maken”.

Noodplan in België

België heeft een noodplan geactiveerd voor de bevoorrading van voedingswaren. Daarmee hoopt de federale regering verstoringen door het snel oplopende aantal coronabesmettingen op te vangen. Het noodplan kwam voor het eerst ‘in actie’ tijdens de eerste coronagolf. Het plan wordt nu verder ontwikkeld door een Business Continuity Agri-Food taskforce. “Die taskforce moet zorgen voor een goeie doorstroming van informatie tussen de verschillende sectoren, de federale overheidsdiensten, het crisiscentrum en politiek”, aldus Nicholas Courant van Fevia, de federatie van de voedingsindustrie, tegen vakblad RetailDetail. “Het is nog te vroeg om te zeggen hoe het voedselbevoorradingsplan eruit ziet. Dit weekend kwam de werkgroep virtueel bijeen. Per schakel van de keten worden nu de huidige situatie en impact, de risico’s inzake business continuity en de noodzakelijke maatregelen in kaart gebracht. Een groot risico op bevoorradingsproblemen voor voeding is er op dit moment niet, maar er zijn wel redenen om het plan te activeren.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer