Franse vondst tomatenziekte leidt naar Nederland

18-02-2020 | |
Archieffoto ToBRFV in tomatengewas. - Foto Heike Scholz-Döbelin
Archieffoto ToBRFV in tomatengewas. - Foto Heike Scholz-Döbelin

De Franse overheid heeft na een eerste vondst van tomatenziekte ToBRFV drie tomatenbedrijven in onderzoek die planten uit hetzelfde Nederlandse zaad gebruikten.

Dat heeft het Franse ministerie van landbouw bekendgemaakt. Afgelopen weekend stelde het ministerie dat een ernstige verdenking van besmetting met het schadelijke tomatenvirus ToBRFV werd onderzocht in Finistère in Bretagne.

Na labonderzoek is de verdenking nu omgezet in een daadwerkelijke vondst en daarmee start een traceringsonderzoek. Het ministerie heeft de tomatenplanten herleid tot een producent in het Verenigd Koninkrijk, die bij de opkweek tomatenzaden gebruikte uit Nederland. Bij drie andere tomatentelers met zaad uit dezelfde partij is het ministerie een onderzoek gestart.

Lees ook: Opnieuw vondsten van tomatenziekte in Nederland

Snelle ruiming van tomatenplanten besmette bedrijven

Voor de getroffen teler in Bretagne volgt een moeilijke periode. Het Franse ministerie wil de kassen waar de besmetting is aangetoond zo snel mogelijk ruimen. Twee kassen zijn geblokkeerd, niet duidelijk is of de besmette planten in beide kassen zijn aangetroffen. Frankrijk volgt daarmee een ander spoor van bestrijding dan Nederland, dat besmette bedrijven niet zal ruimen.

Naast het traceringsonderzoek en de ruiming start het ministerie een campagne om telers te wijzen op de risico’s en de bevolking te wijzen op de veiligheid van Franse tomaten. Het virus heeft geen effect op de volksgezondheid.

Verheul
Jeroen Verheul Redacteur


Beheer