Franse wijnsector probeert overproductie in te dammen

15-02 | |
Franse wijnsector overproductie
In Frankrijk is afgelopen jaar 45,4 miljard hectoliter wijn geproduceerd. Dat was 20% meer dan in het dramatisch verlopen 2021 maar ook 6% hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde. - Foto: ANP

De Franse wijnsector zit in de spagaat van een hoge productie en een dalende vraag. Om de overproductie aan te pakken, moeten duizenden hectares wijnranken worden omgeploegd. Bovendien wordt, met flinke financiële steun van de overheid, tussen de 2,5 en 3 miljoen liter wijn gedistilleerd tot alcohol voor andere doeleinden.

In Frankrijk is afgelopen jaar 45,4 miljard hectoliter wijn geproduceerd. Dat was 20% meer dan in het dramatisch verlopen 2021 maar ook 6% hoger dan het vijfjaarlijks gemiddelde, ondanks de gevolgen van de langdurige droogte. Daarvan was bijna 11,5 miljard hectoliter afkomstig uit Languedoc-Roussillon, nog eens 9 miljard uit de Charentes, ruim 4,7 miljard uit Bordeaux en omgeving en 2,5 miljard uit de Loire-regio. Die jaarproductie is wel een stuk lager dan de 60 miljard hectoliter die rond de eeuwwisseling nog van de struiken kwam. Van de in 2020 geproduceerde wijn is tot nu toe 15,5 miljard hectoliter naar het buitenland verkocht, met de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als grootste afnemers.

Binnenlandse consumptie neemt af

Volgens statistiekdienst Agreste dronken de Fransen zelf in 2021 per hoofd van de bevolking 37 liter per jaar, weer 4 liter meer dan in het pandemiejaar 2020 toen de horeca grotendeels nog gesloten was. Begin jaren 80 waren de Fransen echter nog goed voor 92 liter per hoofd van de bevolking. “De wijnconsumptie blijft gestaag dalen in Frankrijk”, tekent de dienst dan ook aan. Waren de Fransen jarenlang de grootste wijndrinkers van Europa, die positie is een paar jaar geleden overgenomen door de Italianen.

Wijnboeren demonstreren

De dalende binnenlandse consumptie zorgt nu voor zulke problemen dat wijnboeren al enkele malen naar het vertrouwde Franse wapen van de demonstratie hebben gegrepen, de laatste keer eind januari bij het provinciehuis in Bordeaux. In die regio met 110.000 hectare wijngaarden, waarvan 85% rood, hebben vooral de alledaagse tafelwijnen met een gestaag krimpende afzet te kampen. In de Franse supermarkten is afgelopen jaar weer 15% minder van die wijn verkocht dan in 2021.

Minister van Landbouw Marc Fesneau heeft tijdens een crisisoverleg in eerste instantie voor dit jaar € 160 miljoen toegezegd voor het distilleren van tot 3 miljoen liter wijn ‘om de vaten te legen’. - Foto: AFP
Minister van Landbouw Marc Fesneau heeft tijdens een crisisoverleg in eerste instantie voor dit jaar € 160 miljoen toegezegd voor het distilleren van tot 3 miljoen liter wijn ‘om de vaten te legen’. - Foto: AFP

Wijnranken kappen om overproductie tegen te gaan

De boeren dringen er vooral op aan wijnranken te kappen om zo de overproductie structureel aan te pakken en hen bovendien in staat te stellen op andere gewassen over te stappen. De sectie wijnverbouwers van de boerenbond FNSEA vreest dat anders van de half miljoen banen in de sector er de komende jaren tot 150.000 op de tocht komen te staan.

Destilleren om de vaten te legen

Minister van Landbouw Marc Fesneau heeft tijdens een crisisoverleg in eerste instantie voor dit jaar € 160 miljoen toegezegd voor het distilleren van tot 3 miljoen liter wijn ‘om de vaten te legen’. Dat geld komt voor de helft van de Franse staat en voor de andere helft van de Europese Unie. Wijnboeren in de Bordeaux vinden dat echter een druppel op een gloeiende plaat.

Didier Cousiney, voorzitter van het collectief Viti 33: “Die distillatie zal de situatie in de Bordeaux-regio niet oplossen. We hebben 24 maanden voorraad in de vaten. Die € 160 miljoen is voor heel Frankrijk, we weten niet hoeveel we hier dan kunnen verwerken.”

Viti 33 wil daarom in ‘haar’ regio, de Gironde, 15.000 hectare aan wijnstruiken vernietigen en vraagt daarvoor € 10.000 per hectare overheidssteun. Maar de bewindsman heeft die steun nog niet toegezegd. Voorlopig laat hij de regionale prefets in wijnstreken onderzoeken hoe de crisis verder aangepakt moet worden.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer