Doorgaan naar artikel

Franse woede over baguette voor 29 cent

De prijs wordt vastgezet voor minstens 4 maanden. In sommige filialen kost een baguette 23 cent.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Isopix premium

Foto: Isopix

Franse broodfabrikanten en boeren hebben woedend gereageerd op de aankondiging van discount-winkelier E.Leclerc dat hij baguettes gaat verkopen voor 29 eurocent.

Die prijs wordt vastgezet voor minstens vier maanden. In sommige filialen kost een baguette zelfs maar 23 cent. De aankondiging roept vooral boze reacties op omdat de baguette algemeen wordt beschouwd als het meest typische Franse voedingsproduct. “Ik weet best dat niet de prijs van de tarwe het belangrijkste element is, maar de arbeidskosten. Mijnheer Leclerc moet ons dan maar eens uitleggen hoe hij de bakkers nog iets denkt te kunnen betalen met die prijzen. Net nu we de consument proberen te overtuigen dat hij vooral lokaal voedsel van hoge kwaliteit moet kopen, komt hij met deze stunt”, aldus voorzitter Christiane Lambert van de boerenkoepel FNSEA.

Prijsverhogingen afdwingen

De spraakzame topman Michel-Edouard Leclerc verdedigt zijn besluit: “We denken dat dit vooral een symbolisch product is. Het is een typische markering van de inflatie, net zo iets als benzine. De consument weet de prijs van een baguette uit z’n hoofd. We willen die prijs op het laagste niveau zetten. De meelfabrikanten roepen steeds over de hogere prijzen voor graan, maar dat is alleen om een forse prijsverhoging af te dwingen.”

Op sociale media in Frankrijk wordt nu opgeroepen om E.Leclerc voorlopig te boycotten. “Als je een goede baguette wil, ga dan naar de bakker aan de overkant en betaal er € 1,15. Daar steun je die bakker en de boeren mee”, staat in een vaak gedeelde Tweet.

Inflatiecijfers

Nederlandse supermarkten kwamen onlangs met soortgelijke verwijten als E.Leclerc over prijsverhogingen aan het adres van producenten van A-merken. Fabrikanten zouden de inflatiecijfers gebruiken om extra prijsverhogingen door te drukken. Prijzen van grondstoffen en energie zijn fors gestegen en dat komt tot nu toe amper tot uitdrukking in de consumentenprijzen voor voeding. De verwachting is wel dat ook winkelprijzen gaan stijgen, dat gebeurde al in de laatste maanden van 2021.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin