Doorgaan naar artikel

Franse zuivel vreest gevolgen van brexit

Foto: Jan Willem Schouten -

Foto: Jan Willem Schouten

De Franse zuivelsector vreest zeker op termijn de gevolgen van brexit.

Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste buitenlandse afnemer van yoghurt en de op één na belangrijkste klant voor kaas. Die export kan in gevaar komen als de concurrentiepositie van Frankrijk op de Britse markt verzwakt.

Yoghurt en kaas

De Britten hebben in 2018 130.000 ton Franse yoghurt afgenomen waarmee ze op afstand de grootste exportbestemming voor dat product zijn, aldus cijfers van het economisch bureau voor de zuivelsector Cniel. Het tweede uitvoerland Spanje was goed voor 80.000 ton, terwijl de Belgen met 65.000 ton op een derde plaats staan. Aan Franse kaas ging in dat jaar 88.000 ton naar de Britse markt, waarmee het VK op een tweede plaats staat na Duitsland met 130.000 ton maar voor België met 78.000 ton.

Overgangsperiode

Die uitvoer komt niet direct in gevaar als de Britten op 31 januari uit de EU treden, omdat dan een overgangsperiode tot eind 2020 ingaat. De Britse regering en de Europese Commissie hopen in die tijd een nieuw akkoord over vrije handel te sluiten, maar of dat lukt is onzeker.

“Komen er daarna heffingen of andere belemmeringen, dan zou deze belangrijke exportmarkt ernstig in gevaar komen”, aldus Coralie Chenu van Cniel. Zij onderstreept dat de zuivelfabrikanten daar al op in spelen door andere markten te zoeken of nieuwe producten te introduceren. Voorshands zou brexit volgens haar daarom geen gevolgen hoeven te hebben voor de melkprijzen in Frankrijk.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin