Franse zuivelcoöperatie vreest tekort aan melk

30-05 | |
Een verhoging is noodzakelijk om de melkveehouders een vergoeding van € 400 per 1.000 liter te garanderen, aldus Sodiaa. Foto: Henk Riswick
Een verhoging is noodzakelijk om de melkveehouders een vergoeding van € 400 per 1.000 liter te garanderen, aldus Sodiaal. Foto: Henk Riswick

De grootste Franse zuivelcoöperatie Sodiaal eist dat winkelbedrijven de melkprijs met minimaal 15 tot 20% verhogen om de inflatie bij de productiekosten voor de boer op te vangen.

“Zo’n verhoging is noodzakelijk om de melkveehouders een vergoeding van € 400 per 1.000 liter te garanderen”, aldus voorzitter Damien Lacombe. “Als de melkprijs niet omhoog gaat, dan zal in ieder geval een deel van de melkproducenten hun activiteiten gaan verschuiven en dreigt er een tekort aan melk in Frankrijk”, aldus Lacombe.

De kans op een tekort aan melk is echt realiteit

“Tot nu toe laten de winkeliers nog weinig van zich horen, hoewel de situatie urgent is. We hebben al in januari de alarmklok geluid, toen was de situatie al moeilijk. Door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne is het nu kritiek geworden. De kans op een tekort aan melk is echt realiteit. Ik ben erg bezorgd over de toekomst van onze sector, het risico op een destabilisatie is reëel. Er is nog net tijd om in actie te komen.”

Melkproductie in Frankrijk

De melkproductie in Frankrijk komt al sinds september elke maand lager uit dan een jaar eerder. In november bereikte die daling een piek van 2,8%, terwijl het in februari en maart schommelde rond de 1%. Over heel 2021 lag de melkproductie met 23,49 miljard liter 1,5% lager dan in het voorafgaande jaar.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer