Skip to content

Fransen doen proef met vaccinatie vogelgriep

Frankrijk is begonnen met een proef met het vaccineren van eenden tegen hoogpathogene vogelgriep.

Updated on:
Business
Nieuws
Agri
Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

Frankrijk is begonnen met een proef met het vaccineren van eenden tegen hoogpathogene vogelgriep. Daarbij worden twee vaccins getest die de dieren tegen besmetting kunnen beschermen en verspreiding van het virus kunnen tegengaan, meldt het ministerie van landbouw.

Minister Julien Denormandie had al eerder laten weten naar vaccinatie te kijken om de steeds weer terugkerende epidemieën van hoogpathogene vogelgriep te bestrijden. De nu gestarte proef wordt gehouden in regio’s die het meest door die uitbraken zijn getroffen. Het toezicht is in handen van veterinaire deskundigen en van de Nationale school voor diergeneeskundigen in Toulouse. “De proef moet het mogelijk maken om wetenschappelijke bewijzen te verzamelen over de effectiviteit en het belang van de vaccinatie in de strijd tegen vogelgriep. De resultaten van deze studie worden verwacht tegen eind 2022 en zullen, indien geschikt, worden gedeeld op Europees niveau om een vaccinatiestrategie te ontwikkelen”, aldus het ministerie.

1.370 besmettingen

In Frankrijk zijn tot nu toe ruim 1.370 besmettingen met hoogpathogene vogelgriep geconstateerd. In totaal 16 miljoen stuks gevogelte zijn geruimd waarvan 11 miljoen in Bretagne en aangrenzende regio’s in het westen van het land. Omdat daar nog vrijwel dagelijks nieuwe besmettingen worden gemeld, blijft in die streek het hoogste risiconiveau gelden. Denormandie vindt dat, vanwege de gunstige ontwikkeling, in de rest van het land het risico kan worden verlaagd van hoog naar bescheiden. Dat betekent dat de ophokplicht op het grootste deel van het grondgebied ook wordt opgeheven.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin