Fransen exporteren meer tarwe buiten EU

15-12-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Frankrijk gaat meer tarwe exporteren naar landen buiten de Europese Unie.

Een grote vraag vanuit Marokko en China geeft aanleiding om de verwachtingen wat omhoog te schroeven, meldt het Franse landbouwinstituut FranceAgriMer. Het landbouwinstituut denkt dat de Franse uitvoer van zachte tarwe naar bestemmingen buiten de Europese Unie toeneemt tot 10,3 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 300.000 ton groter dan de prognose van een maand geleden. De grotere uitvoer naar derde landen gaat deels ten koste van de export naar landen binnen de EU. De afzet naar EU-landen slinkt ten opzichte van de raming in november met 210.000 ton naar 6,73 miljoen ton.

Vergeleken met vorig seizoen daalt de export naar EU-landen met 16%. De afzet van Franse zachte tarwe buiten de EU neemt daarentegen met ruim 17% toe. Het resultaat daarvan is dat de Fransen dit seizoen in totaal zo’n 17,2 miljoen ton zachte tarwe exporteren en dat is 1,4% meer dan vorig jaar. Volgens cijfers van de Europese Commissie heeft Frankrijk sinds 1 juli al 6,5 miljoen ton zachte tarwe geëxporteerd naar derde landen. In dezelfde periode vorig jaar was dat 4 miljoen ton.

Minder tarwe in veevoer

De afzet van Franse tarwe in lokaal geproduceerd veevoer neemt dit seizoen volgens FranceAgriMer met 6,3% af tot 4,3 miljoen ton. Aan korrelmais gaat er met 2,35 miljoen ton ruim 20% minder in het veevoer. De Franse veevoerfabrikanten stoppen vergeleken met vorig seizoen wel meer gerst in het veevoer; +13% naar 1,2 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer