Fransen hebben tot 15 juni voor Gecombineerde opgave

02-04-2020 | |
Foto: Joris Telders
Foto: Joris Telders

Franse boeren hebben tot 15 juni de tijd om hun Gecombineerde opgave in te dienen.

Dat heeft minister van landbouw Didier Guillaume laten weten bij de openstelling van de indieningstermijn op 1 april. De Europese Commissie gaf half maart de lidstaten al de optie voor verlenging van de termijn.

Boerenbonden tevreden

“De minister wil rekening houden met de problemen die adviseurs hebben om toegang te krijgen tot de boeren op hun bedrijf, zelfs nu de Kamers voor de Landbouw en de overheidsdiensten telewerken hebben georganiseerd om de boeren maximaal ondersteuning te kunnen bieden”, aldus een verklaring van het ministerie. Het departement raadt echter wel aan waar mogelijk de aanvraag toch voor 15 mei in te dienen om geen vertraging te krijgen bij de uitbetaling. “Het doel blijft om zo veel mogelijk betalingen op 16 oktober de deur uit te krijgen.”

De boerenbonden zijn tevreden met het besluit: “Dit is een besluit waar veel boeren op zaten te wachten. Hiermee kunnen ze rustiger hun aanvraag voor de zeker vandaag de dag onmisbare inkomenssteun indienen. We verwachten echter nog meer versoepelingen uit Brussel”, aldus de boerenkoepel FNSEA.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer