Doorgaan naar artikel

Fransen investeren fors in vernieuwing agri- en foodsector

Geüpdatet op:
Achtergrond
Sustainable food
Oogsten van druiven in Frankrijk. - Foto: Canva premium

Oogsten van druiven in Frankrijk. - Foto: Canva

De concurrentiepositie op de wereldmarkt verder versterken is het achterliggende doel van het investeringsplan van de Franse overheid in de agri- en foodsector.

Frankrijk wil de overgang naar de agri- en foodsector van morgen verder versnellen en ‘de grenzen van de kennis verleggen’. De voedingswereld moet zo klaargemaakt worden voor de derde revolutie. Na die van de mechanisatie en de komst van de chemische middelen staan nu de klimaatverandering én de voedingsvraag centraal.

Investeringsfonds

Met die woorden introduceren minister voor Landbouw Julien Denormandie en een reeks andere bewindslieden een nieuw investeringsfonds voor de vernieuwing van de agrifoodsector. Parijs trekt daar de komende vijf jaar maar liefst € 877,5 miljoen voor uit. Daarvan gaat € 428 miljoen naar ‘de ontwikkeling van innoverende oplossingen ten dienste van de weerbaarheid en concurrentiekracht van de agrarische wereld en de agrivoedingsindustrie in de agri-ecologische transitie’ en € 449,5 miljoen naar ‘het ontwikkelen en toepassen van oplossingen voor een meer duurzame en gezondere voeding.’ Het geld komt bovenop € 2 miljard die Parijs eerder al aan de sector heeft toegezegd in het kader van het nationale herstelplan na corona.

“Dit nieuwe budget stelt ons in staat om alles wat sinds 2017 in gang is gezet te consolideren en de derde agrarische revolutie te versnellen en onze landbouwers, bedrijven en werknemers te ondersteunen bij de modernisering van hun boerenbedrijven, hun fabrieken en de kennis van nieuwe competenties”, leggen de ministers verder uit.

Denormandie: “De derde revolutie, die steunt op de robotica, IT en genetica, is al aan de gang en vereist massieve investeringen. De regering stelt € 2,8 miljard beschikbaar aan de sector om de twee grootste uitdagingen aan het eind van de 21ste eeuw op te pakken: die van de strijd tegen klimaatverandering en die van de voeding. Frankrijk heeft alle troeven in handen om daarbij te slagen.”

Voedingswaarde verbeteren

Het plan noemt enkele concrete onderwerpen om aan te pakken. Dat gaat bijvoorbeeld om de selectie van gewassen en planten die beter bestand zijn tegen klimaatverandering, de ontwikkeling van nieuwe gisten om de voedingswaarde van levensmiddelen te verbeteren en het vinden van biocontrole-oplossingen voor gewasbescherming en -verzorging. In breder verband kunnen ook nieuwe recyclebare en herbruikbare verpakkingen en IT-oplossingen voor de traceerbaarheid tijdens de hele productie- en distributieketen op steun van de Franse staat rekenen.

Agrarische export

Dat alles heeft nadrukkelijk een onderliggende boodschap: Frankrijk moet haar positie als grootmacht bij de agrarische export terugwinnen en versterken. “Overal in de wereld worden Franse producten alleen al vanwege hun herkomst erkend als betrouwbaar, smaakvol en van hoge kwaliteit. Wij beschikken over een ecosysteem van onderzoek en innovatie dat behoort tot de meest dynamische ter wereld. Onze landbouw behoort al tot de meest duurzame. Onze voedingsindustrie weet altijd al hoe te innoveren en zich te positioneren onder de wereldleiders. Daarom willen we veel verder gaan. We moeten de grenzen van de kennis verleggen, innoverende en toepasbare oplossingen blijven ondersteunen om de concurrentiekracht van onze boeren en onze bedrijven op te voeren”, staat in een toelichting.

“Doel is ons land te positioneren als leider op het gebied van duurzame voeding”, vat staatssecretaris Agnes Pannier-Runacher van Industrie samen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin