Fransen kopen 30% meer aardappelen

Franse gezinnen blijven, ook nu het hamsteren voorbij is, aanzienlijk meer aardappelen kopen dan voorheen. In de vier weken tot half april lag de afzet in volume 30% hoger dan een jaar eerder.

Kleinere groente- en andere buurtwinkels verkochten in deze periode bijna 70% meer aardappelen. Bij onlineverkopen via Drive, het zelf ophalen door de klant bij de supermarkt, is sprake van een groei met 158%. Aan de andere kant zijn de verkopen via de markten vanwege de beperkingen daar gedaald met 41%. Dat meldt het Franse aardappelschap CNIPT.

Nieuwe klanten die aardappelen kopen

Het aantal verkoopmomenten is, na de hausse aan het begin van de lockdown, weer genormaliseerd. Wel worden er per winkelbezoek gemiddeld 14% meer aardappelen gekocht. De afzet van zakken aardappelen van 5 kilo of meer is dan ook verdubbeld. Losse aardappelen zijn echter minder in trek, volgens het CNIPT omdat de consument dat toch een risico vindt. Daarnaast is er ook sprake van een grote groep nieuwe klanten die vroeger nooit of zelden aardappelen kochten. Dat alles heeft te maken met het feit dat Fransen meer thuis moeten eten, niet alleen door het sluiten van de horeca maar ook van de schoolkantines.

Een deel van de Fransen hebben hun inkomen flink zien dalen

“Nu de lockdown langzaam wordt versoepeld, kijken alle spelers op de markt uit naar de verdere ontwikkeling van de consumentenaankopen. Een deel van de Fransen hebben hun inkomen flink zien dalen. Zij zijn dus verplicht keuzes te maken bij het aankopen van voeding. De consument blijft kopen in winkels die de meeste veiligheid bieden. Tegelijk kiezen steeds meer mensen voor verantwoordelijk kopen, wat gunstig uitpakt voor het eigen Franse product dat zekerheid biedt op het gebied van kwaliteit en herkomst. Ook willen velen op die manier de Franse landbouw steunen. Wat dat betreft kunnen de primeuraardappelen, die juist deze weken in de verkoop komen, een goed beeld geven van wat ons te wachten staat”, analyseert het Franse aardappelschap.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.