Fransen proberen epidemie vogelgriep te beteugelen

12-01 | |
Landes en directe omgeving is goed voor twee derde van de totale Franse productie van rond de 16.400 ton foie gras. - Foto: Canva
Landes en directe omgeving is goed voor twee derde van de totale Franse productie van rond de 16.400 ton foie gras. – Foto: Canva

In Landes in het verre zuidwesten van Frankrijk zijn de eendenhouders ten einde raad door de massale uitbraak van hoogpathogene vogelgriep.

“Corona of vogelgriep, uiteindelijk is het een beetje hetzelfde. Dit virus zie je niet en toch roeit het onze eenden uit”, aldus een eendenhouder. En de industrie, die de levers van al die honderdduizenden eenden verwerkt tot foie gras, wordt opnieuw meegesleurd.

Volgens de laatste stand van het ministerie van landbouw zijn 119 van de in totaal ruim 800 eendenbedrijven in het departement Landes, alsmede een aantal in aangrenzende streken, getroffen. Maar dat is de stand van eind vorige week, op dit moment zijn het er ongetwijfeld weer een stuk meer. Inmiddels zijn meer dan 600.000 eenden geruimd, een deel op besmette bedrijven, de rest preventief.

Nog zeker een miljoen eenden naar de slacht

Minister Julien Denormandie van landbouw heeft inmiddels een veel grotere ruiming gelast, waardoor nog eens zeker een miljoen eenden geslacht moeten worden. De bewindsman was maandag voor de tweede keer in de regio om daar met alle betrokkenen de verdere strategie te bespreken. Zelfs voorzitter Christiane Lambert van boerenbond FNSEA – en van de Europese koepel Copa-Cogeca, was persoonlijk aanwezig om de ernst van de situatie te benadrukken.

Lees verder onder de video

Twee derde totale productie foie gras in Landes

Voor de eendenhouders en producenten van foie gras, toch al zwaar getroffen door corona en de sluiting van de horeca, dreigt opnieuw een miljoenenramp. De sector, die niet overal in de smaak valt, is al eerder gedecimeerd door twee grote vogelgriepuitbraken in de winters van 2015 tot en 2017. In 2019 was er enig herstel en werden 21 miljoen eenden verwerkt voor foie gras uit deze streek, die een officiële herkomsterkenning geniet.

Landes en directe omgeving is daarmee goed voor twee derde van de totale Franse productie van rond de 16.400 ton foie gras. Die wordt geproduceerd door enkele grote verwerkers, zoals de coöperaties Maisadour met 350 eendenhouders en Euralis met 350 leden. Maar ook door 175 kleinere bedrijven die vaak een hoge prijs voor hun exclusieve product kunnen vragen.

‘Knock-out dreigt’

De vorige uitbraken leidden tot een reeks maatregelen zoals betere hygiëne en striktere voorzorgsmaatregelen op de bedrijven, en vooral minder gesleep met de dieren. Dit is kennelijk niet genoeg geweest. ‘’Dit dreigt een knock-out te worden”, zegt directrice Marie-Pierre Pé van foie-grasorganisatie Cifog. ‘’Het virus is niet onder controle. Er verschijnen nog steeds nieuwe besmettingen.”

Denormandie heeft inmiddels toegezegd dat de staat – opnieuw – de geruimde eenden tegen marktprijs zal vergoeden. Over compensatie voor de producenten zelf heeft hij zich nog niet uitgelaten. Een eerdere uitbraak, die van 2015-2016, kostte de overheid € 350 miljoen aan vergoedingen. ‘’De staat en al haar organen zijn gemobiliseerd om de situatie het hoofd te bieden”, aldus de bewindsman na zijn laatste bezoek.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.