Fransen rekenen op minder koolzaad per hectare

14-06 | |
Foto: Andrea van Schaik
Foto: Andrea van Schaik

De Fransen verwachten dat een hectare koolzaad iets minder kilo’s oplevert dan een jaar geleden. In vergelijking met vorig jaar wordt een daling voorzien van 2,7%, blijkt uit cijfers van de statistiekdienst van het Franse ministerie van landbouw Agreste.

Op basis van de eerste inschattingen wordt gemikt op een opbrengst van 3,26 ton per hectare. Dat is niet alleen iets minder dan vorig jaar, maar ook lager dan het 5-jarig gemiddelde. Ten opzichte van de gemiddelde opbrengst in de jaren 2017 tot en met 2021 valt de prognose 4,5% lager uit.

Daar staat tegenover dat de rekenmeesters de inschatting van de teeltoppervlakte nog wel iets verder hebben verhoogd. Volgens de nieuwe cijfers is het areaal winterkoolzaad in Frankrijk toegenomen tot bijna 1,19 miljoen hectare. Dat is toch nog zo’n 25.000 hectare meer dan de vorige publicatie in mei. Ten opzichte van 2021 is de teelt met 21% toegenomen.

Uitbreiding areaal

Vorig jaar was met 979.000 hectare wel de kleinste teeltoppervlakte in 25 jaar tijd. In 2018 teelden de Fransen het oliehoudende zaad op meer dan 1,6 miljoen hectare.

De totale productie aan koolzaad wordt dit jaar in Frankrijk geraamd op 3,87 miljoen ton. Door de sterke uitbreiding van het areaal is deze hoeveelheid 17,8% groter dan afgelopen jaar.

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer