Fransen tevreden over biologische suikerbieten

19-11-2019 | |
Foto: ANP -
Foto: ANP

De Franse suikercoöperatie Cristal Union noemt de resultaten van het op grotere schaal telen van biologische suikerbieten bemoedigend. De 450 hectare bieten leverden de vijftig deelnemende boeren gemiddeld 40 tot 50 ton per hectare op, wel met grote verschillen tussen geïrrigeerde en niet-geïrrigeerde velden.

Een fabriek van Cristal Union in Corbeilles is als eerste in Frankrijk volledig gericht op de productie van biologische suiker en het daarvan afkomstige biologische veevoer. “Om de ontwikkeling van het areaal te bevorderen, zijn onze onderzoekers hard in touw om boeren te adviseren over het verder verbeteren van het gebruik van machines en hulpmiddelen en van de biologische technieken. Daarbij gaat het vooral om een andere handelwijze bij het bewerken van de grond en het verwijderen van onkruid”, licht Cristal Union toe. De coöperatie maakt daarbij gebruik van de kennis die telers van biologische luzerne al hebben opgebouwd.

Goede vraag en prima resultaten maken bioteelt bieten aantrekkelijk

Landbouwdirecteur Bruno Labilloy: “De resultaten over de laatste twee campagnes zijn bemoedigend. We bouwen hier op door om de productie verder op te voeren, om zo te kunnen voldoen aan de sterk groeiende vraag van zowel industriële afnemers als consumenten. Een groot aantal van onze telers wil ook graag de overstap maken.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer