Doorgaan naar artikel

Fransen vaak vegetarisch om financiële redenen

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Vegetarische lunch op een Franse universiteit. Universiteiten in Frankrijk zijn verplicht dagelijks ook vegetarische maaltijden aan te bieden. - Foto: ANP

Vegetarische lunch op een Franse universiteit. Universiteiten in Frankrijk zijn verplicht dagelijks ook vegetarische maaltijden aan te bieden. - Foto: ANP

Hoewel één op de drie Fransen verklaart vegetariër of flexitariër te zijn, is de helft van hen dat niet uit overtuiging.

Voor een kwart is de keus ingegeven door financiële redenen, terwijl anderen plantaardig eten omdat dat veroudering zou kunnen tegengaan of om te voorkomen dat ze te dik worden.

Enquête onder 15.000 Fransen

Dat blijkt uit een enquête onder 15.000 Fransen door onderzoeksbureau IFOP in opdracht van de Franse agrarische dienst FranceAgriMer. “Het zijn dus niet milieu-overtuigingen of ideeën over dierenwelzijn bij de meerderheid van de mensen die besluiten minder vlees te weten. Ondanks alle media-aandacht vertegenwoordigen de zogenoemde ‘militante koppels’ slechts 7% van de ondervraagden, terwijl mensen die geen producten van een dier willen eten 10% van de geënquêteerden vertegenwoordigen”, stelt de dienst.

Over de hele linie is wel duidelijk dat vooral jongeren besluiten om minder of geen vlees te eten. Velen van hen verklaren echter wel het moeilijk te vinden om aan die lijn vast te houden.

Meerderheid houdt vast aan vlees

Een meerderheid van de Fransen – 89% – hecht nog altijd veel waarde aan vlees bij de maaltijd. Bijna een op de acht zegt dat ook noodzakelijk te vinden voor een goede gezondheid. 90% is van mening dat vlees eten goed samengaat met respect voor het dierenwelzijn. Toch stelt 68% dat er in Frankrijk te veel vlees wordt gegeten, waarbij velen denken dat vis gezonder is. 56% van de ondervraagden vindt dat de vleesproductie in Frankrijk nadelige gevolgen heeft voor het milieu.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin