Fransen verklaren vorst tot agrarische ramp

09-04-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Het Franse ministerie van landbouw gaat het agrarische rampenregime in werking stellen voor boeren en tuinders die getroffen zijn door de vorst van de afgelopen dagen.

“We zijn volledig gemobiliseerd opdat de steunmaatregelen zo snel als maar mogelijk is, toegepast kunnen worden. We gaan met name het regime van de agrarische rampen in werking stellen”, aldus minister Julien Denormandie. Het ministerie gaat ook de normaal voor dit soort situaties beschikbare maatregelen bekijken, zoals uitstel van betaling van belasting en sociale lasten.

In grote delen van Frankrijk lijken fruit- en groentetelers, maar ook akkerbouwers met granen en koolzaad, zware schade te hebben geleden door de late en vrij zware vorst. Wijnbouwers hebben op grote schaal vuren in hun wijngaarden aangestoken om de temperatuur enigszins op peil te houden. De schade is ook niet beperkt tot bepaalde regio’s, maar heeft zich in heel Frankrijk voorgegaan. “Dit is een buitengewoon moeilijke gebeurtenis en ook van een ongekende felheid”, denkt Denormandie. Hij vindt het echter nog te vroeg om een schatting van de schade te maken, temeer er voor de komende dagen soortgelijk weer wordt voorspeld.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer