Fransen vrezen voor tekort aan melk

10-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Frankrijk kan binnen afzienbare tijd te maken krijgen met een tekort aan zuivelproducten, waarschuwt het economisch instituut voor de zuivelindustrie Cniel.

“We vrezen dat er de komende tijd een tekort aan melk en zuivel krijgen. De dieren hebben op het veld niets te eten en worden gevoederd met voer dat eigenlijk voor de winter bestemd is”, zegt voorzitter Yannick Fialip van de economische commissie van het Cniel. De agrarische infodienst Agreste meldde onlangs dat de productie van groenvoer vorige maand door de droogte 21% lager lag dan een jaar eerder. Voor de lopende maand wordt een nog groter tekort verwacht.

Liter melk in supermarkt stijgt

De detailhandelsprijs van melk is in Frankrijk in het jaar tot juni met 4,5% gestegen, terwijl boter bijna 10% duurder is geworden. “Die prijsstijgingen zullen de komende tijd onverminderd doorgaan”, voorspelt directeur Benoît Rouyer van Cniel. “Minder melk van de boer betekent minder melk, boter of kaas in de winkel. En als het aanbod daalt, dan stijgt de prijs.” De bond van melkveehouders voorspelt dan ook dat een liter melk in de supermarkt in september, na de zomervakantie, zeker € 1 zal gaan kosten terwijl de Fransen daar nu rond de € 0,77 voor betalen.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer