Franse landbouw- en milieuorganisaties willen dat er een wet op het grondbezit komt om te voorkomen dat te veel landbouwgrond verdwijnt voor andere doeleinden of in handen komt van buitenlandse financiële instellingen.
“Vooral bij dat laatste zien we in Frankrijk een ware explosie,” zegt voorzitter Emmanuel Hyest van Safer, de nationale organisatie voor het beheer van landbouwgronden.
In Frankrijk verdwijnt jaarlijks rond de 20.000 hectare aan agrarische gronden, waarvan ruim 40% voor woningbouw, een kwart voor wegen en andere openbare voorzieningen en de rest voor onder meer natuur- en recreatiegebieden. Bij landbouwgrond die blijft bestaan, wordt steeds meer gekocht door financiële ‘constructies’, waarop een organisatie als Saver geen greep meer heeft. In een aantal gevallen gebeurt dat om een jonge boer in het zadel te helpen, maar vaak verdwijnt de feitelijke grondbezitter achter de horizon.
De vijf Franse boerenbonden en organisaties als France Nature Environnement en de stichting voor de natuur en de mens FNH dringen nu in een gezamenlijke verklaring aan op een wettelijke regeling. Zij worden daarin gesteund door Kamerleden van alle politieke richtingen. “We moeten een grondrecht krijgen om de vernieuwing van de generaties en de ontwikkeling van de agro-ecologie te steunen,” zegt bijvoorbeeld het socialistische Kamerlid Dominique Potier.
Hyest voegt toe dat zo’n wet twee doeleinden heeft. “Ten eerste bescherming van de landbouwgronden tegen de verstedelijking en ten tweede regeling van ons maatschappelijke systeem om aankoop van dergelijke gronden door financiële instellingen onder controle te houden.”
President Emmanuel Macron voelt echter nog altijd weinig voor het idee. “Er is te weinig consensus over dit onderwerp, zowel binnen de agrarische kring zelf als bij andere grondgebruikers. Je hebt echter wel consensus nodig om een onderwerp aan de orde te stellen en een hervorming op gang te brengen.”
Prijsinformatie over landbouwgrond vind je op FoodAgribusiness.nl/markt