Doorgaan naar artikel

Fransen willen minder nitriet in vleeswaren

De Franse voedselveiligheidsdienst wil het nitrietgehalte in vleeswaren laten terugdringen, omdat het kankerverwekkend kan zijn.

Nieuws
Food
Meer dan de helft van de blootstelling aan nitriet komt uit de consumptie van vleeswaren. - Foto: Canva/lensmen premium

Meer dan de helft van de blootstelling aan nitriet komt uit de consumptie van vleeswaren. - Foto: Canva/lensmen

De Franse voedselveiligheidsdienst Anses dringt erop aan het nitrietgehalte in vleeswaren terug te dringen, omdat nitriet, en ook nitraat, kankerverwekkend kan zijn.

Meer dan de helft van de blootstelling aan nitriet komt uit de consumptie van vleeswaren. De stof wordt bij de bereiding daarvan als additief gebruikt om het ontstaan van bacteriën tegen te gaan. Om die reden strijdt de Franse vleeswarenindustrie ook al tijden tegen elke suggestie om het gebruik van nitriet aan banden te leggen of zelfs te verbieden.

Ook nitriet via bladgroente

Anses bevestigt nu na een uitgebreid onderzoek dat het gebruik van nitriet in vleeswaren beperkt moet worden ‘om een toename van vergiftiging door voeding te voorkomen’. De dienst wijst er wel op dat nitraten en nitriet natuurlijk aanwezig zijn in de bodem, ‘waar de concentratie door agrarische activiteiten hoger kan worden’, en in groente. “Ongeveer twee derde van de blootstelling aan nitraten via voeding komt van de consumptie van plantaardige producten, met name bladgroente als spinazie en sla. Minder dan 4% van de blootstelling aan nitraat komt door het gebruik van nitriet als additief in vleeswaren.”

Wetenschappelijke publicaties

Nitriet en nitraten staan erom bekend dat ze de formatie van bepaalde kankerverwekkende stoffen versterken. “Anses heeft de laatste jaren de wetenschappelijke en kankergerelateerde publicaties geanalyseerd. Die bevestigen het bestaan van een verband tussen het risico op darmkanker en de blootstelling aan nitrieten en/of nitraten, hetzij via de consumptie van bereid vlees of via de consumptie van drinkwater. Hoe groter de blootstelling, hoe hoger het risico op kanker.”

In Frankrijk zelf wordt bij 99% van de bevolking de dagelijks aangeraden dosis niet overschreden. “Hoewel de limieten over het algemeen worden gerespecteerd, wordt de blootstelling desalniettemin geassocieerd aan de formatie van stoffen die de kans op kanker verhogen. Daarom raadt het agentschap aan om de bewuste toevoeging van nitrieten en nitraten aan voeding te beperken onder het motto ‘zo weinig als redelijkerwijs maar mogelijk is’.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin