Doorgaan naar artikel

Fransen zetten in op eiwitproducten van erwten en tuinbonen

Via het project AlinOVeg gaan Franse voedingsbedrijven en onderzoeksinstellingen de productie van eiwit uit erwten en tuinbonen verder ontwikkelen.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Food
Foto: Canva/KPS premium

Foto: Canva/KPS

Via het project AlinOVeg gaan Franse voedingsbedrijven en onderzoeksinstellingen de productie van eiwit uit erwten en tuinbonen verder ontwikkelen. Daarmee moet een sterke en duurzame Franse sector in de plantaardige wereld ontwikkeld worden

Een consortium van Franse voedingsbedrijven en onderzoeksinstellingen gaat de komende vijf jaar eiwit van erwten en tuinbonen verder ontwikkelen. Doel van de Franse foodbedrijven is om gezonde en duurzame alternatieven voor zuivelproducten te bieden.

€ 8,3 miljoen voor plantaardige innovatie

De overheid steunt het project AlinOVeg ‘Innovation in plant-based food’ met € 8,3 miljoen uit het grote ontwikkelingsfonds France 2030. Ook Bpifrance, een overheidsgelieerde investeringsbank, is betrokken bij het project.

Volgens het consortium wordt AlinOVeg een sleutelproject voor innovatie en ontwikkeling van nieuwe markten.

Centrale speler is Roquette, een al 90 jaar bestaand Frans familiebedrijf. Het noemt zich pionier in plantaardige eiwitten en een wereldwijde leider in plantaardige ingrediënten voor de voedings- en gezondheidsmarkten. Roquette is actief in 100 landen en draait met ruim 8.000 medewerkers een omzet van € 3,9 miljard.

Zuivelcoöperatie neemt deel aan AlinOVeg

Een andere, opmerkelijke, hoofdspeler is Eurial, met 2,3 miljard liter melk – een klein deel geitenmelk – van 4.300 leden en een omzet van € 2,4 miljard de op een na grootste zuivelcoöperatie van Frankrijk. Eurial telt 29 fabrieken, waarvan 6 in het buitenland. Daaronder is ook de Belgische fabrikant van geitenkaas Capra.

Eurial is ook al sinds 2017 aanwezig op de plantaardige alternatieve markt met zijn merk A Bicyclette voor toetjes en energierepen op basis van haver. Eurial ziet dat tot nu toe wel als ‘low key’ activiteit die bijvoorbeeld niet op de site van het moederbedrijf wordt vermeld.

Tot de partners in AlinOVeg uit de onderzoekswereld behoren verder: het in microbieel biotechnologie gespecialiseerde Greencell, het nationale instituut voor landbouwkundig onderzoek Inrae, zijn in peulvruchten gespecialiseerde divisie Agri Obtentions en de Universiteit van Lyon.

Zelfvoorzienend worden

AlinOVeg, dat voorlopig vijf jaar zal draaien, wil vooral een sterke en duurzame Franse sector in de plantaardige wereld ontwikkelen. Dat sluit aan bij het doel van de regering van president Macron. Hij wil de agrarische wereld en voedingswereld op een hoger plan te zetten en – onder meer – de zelfvoorzieningsgraad sterk op te voeren. Doel daarvan is om minder afhankelijk te zijn van een wispelturige buitenwereld. AlinOVeg zegt daarbij ‘dat dat gedreven moet worden door de verwachtingen van de consumenten’.

Het project zal zich ook rechtstreeks richten tot boeren om beter in te spelen op hun behoeften.
Dat moet de telers in staat te stellen om de waarde van hun erwten- en tuinbonenoogst te optimaliseren, aldus AlinOVeg.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin