Skip to content

Fraudeschandaal in Maleisië over nep halalvlees

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

In Maleisië is een grote fraudezaak aan het licht gekomen rond nep halalvlees die voor woede zorgt in het overwegend islamitische land.

Het schandaal werd ontdekt door de Maleisische krant New Straits Times. Het gaat om een kartel dat decennialang functionarissen van verschillende overheidsdiensten had omgekocht om zo vlees te kunnen importeren uit slachterijen in bijvoorbeeld China, Oekraïne en Zuid-Amerika die geen halalkeurmerk hadden. Er werd onder meer vlees van kangoeroes en paarden ingevoerd, dat vervolgens werd gemengd met echt halalvlees en met vervalste keurmerken op de markt werd verkocht.

Wereldwijd handelspunt voor halalproducten

De kwestie ligt zeer gevoelig in het Aziatische Maleisië, met ongeveer 60% van de bevolking die islamitisch is. De politie gaat groot onderzoek doen en de overheid is van plan een speciale onderzoekscommissie op te zetten. Maleisië is bezig een wereldwijd handelspunt te worden op de internationale markt voor halalproducten die een waarde heeft van naar schatting $ 2,3 biljoen.

Jaarlijks exporteert Maleisië voor ongeveer $ 9 miljard aan halalproducten waaronder voedsel, cosmetica en farmaceutische producten naar onder meer China, Singapore en de Verenigde Staten.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin