FrieslandCampina begint het te begrijpen

Eindelijk. Ze beginnen het te begrijpen bij FrieslandCampina. Ze gaan kosten besparen en de top krijgt geen bonus.

Dat zijn signalen waar de boer blij van wordt. “Ik moet het nog zien”, zegt Hanna zuur. “Het blijft meest bij mooie woorden bij FrieslandCampina. De daden spreken al jaren andere taal. Daarom zijn de leden ook zo ontevreden. Je krijgt koude rillingen van het onderzoek van de NCR over hoe de leden denken over hun coöperatie. Dat is dramatisch. En zoiets is niet van de ene op de andere dag gekomen. Dat is het gevolg van jarenlang beleid. Dat moet die voorzitter, Keurentjes, zich aantrekken. Hij heeft het laten gebeuren.”

Ik denk nog steeds dat ze de beste uitbetaler van melkgeld kunnen zijn

Hoe blij ik ook ben met de aangekondigde reorganisatie van FrieslandCampina, je moet toegeven dat ze er een potje van hebben gemaakt. Erg jammer voor zo’n mooi bedrijf. Ik denk nog steeds dat ze de beste uitbetaler van melkgeld kunnen zijn. De belangen zijn verspreid over een breed productenpakket en over veel landen. We waren er trots op. Die is zo langzamerhand wel verdwenen.

Innige band met Natuurmonumenten

Toen het minder ging, werd eerst geknabbeld aan de melkprijs en de reserveringen. De toon was steeds hooghartig en men bemoeide zich met de gang van zaken op het erf. Dat viel niet goed. Evenals de innige band met Natuurmonumenten. Een bestuurder met een beetje boerengevoel weet dat dit niet valt bij de boeren. Op het eigen bedrijf worden natuurclubs vaak als de tegenstander gezien. Hoe valt het dan te pruimen dat je coöperatie die hartstochtelijk omhelst?

Bonussen voor de directie

En niet te vergeten de kwestie van de bonussen voor de directie. Bij tegenvallende resultaten kreeg de directie in maart van dit jaar nog een bonus van ongeveer € 400.000. De leden begrepen hier terecht geen bal van. Maar nu gloort er licht. Geen bonus voor de top en kosten besparen om een betere melkprijs uit te kunnen betalen. Dat spreekt aan.

Daarom past waardering voor deze aanpak. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald zegt het spreekwoord. FrieslandCampina was op weg om te verdwalen. Ik hoop dat ze nu de weg omhoog snel vinden.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.