Doorgaan naar artikel

FrieslandCampina houdt melkprijs augustus opnieuw gelijk

FrieslandCampina houdt de melkprijs voor de derde maand op rij gelijk. - Foto: ANP

FrieslandCampina houdt de melkprijs voor de derde maand op rij gelijk. - Foto: ANP

De melkprijs van zuivelbedrijf FrieslandCampina blijft ook in augustus 2023 op € 43,25 per 100 kilo. Het is de derde achtereenvolgende maand dat het bedrijf de prijs gelijk houdt.

In de eerste vijf maanden van dit jaar zakte de garantieprijs van € 62,51 in december naar € 43,25 in de maand mei. Met name in februari, maart en april werden forse stappen omlaag gezet. In mei zwakte de prijsdaling af en daarna stabiliseerde de prijs op het huidige niveau.

Licht dalende markttendens melk

Volgens FrieslandCampina is de markttendens voor melk wel licht dalend. Dat de garantieprijs toch op niveau blijft, heeft dan ook vooral te maken met een correctie die FrieslandCampina deed op eerdere inschattingen van de melkprijzen van concurrerende bedrijven in Noordwest-Europa. Deze melkprijzen vormen de basis voor de garantieprijs.

De door Boerderij berekende basismelkprijs blijft staan op € 42,65 per 100 kilo melk. Dat is op basis van een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo en de bijdrage van 5,5 cent aan ZuivelNL is inmiddels in mindering gebracht. Andere zuivelbedrijven volgen in de komende week met hun melkprijs voor augustus.

Biologische melkprijs wel omlaag

De garantieprijs voor biologische melk gaat in augustus 2023 wel omlaag. De verlaging bedraagt ten opzichte van juli € 0,50 per 100 kilo. Daarmee komt de garantieprijs voor deze melk op € 55,50 per 100 kilo. Er is wel een positieve correctie toegepast op basis van de afgelopen periode. Dit was echter onvoldoende om de biologische melkprijs stabiel te houden.

FrieslandCampina gaat ervan uit dat de referentiebedrijven voor de biologische melkprijs hun prijzen deze maand iets zullen verlagen. Het aanbod aan biologische melk is simpelweg te groot om de prijzen in de benen te kunnen houden.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin